Bestuurscollege Bonaire verschaft onjuiste informatie over fiscale stelsel

bron: persverklaring Partido Demokrátiko Boneriano

Uit onder andere verklaringen van het huidig bestuurscollege van de UPB en documenten omtrent het toekomstige fiscale stelsel blijkt dat de UPB onjuiste informatie verstrekt, zowel aan de bevolking als aan deskundigen. Hierdoor kunnen onjuiste conclusies worden getrokken die nadelig zullen zijn voor de bevolking van Bonaire. Zo wordt de onder curatele stelling verdoezelt onder het mom van “financieel toezicht” en worden burgers met een kluitje in het riet gestuurd door de verantwoordelijkheid en schuld van het bestuurscollege af te schuiven op het College Financieel toezicht (Cft). Voorheen was Curacao de boeman, nu is het Cft dat die rol moet vervullen! Tot daaraan toe dan maar !

Erger is het volgens de Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) dat het UPB-bestuurscollege pretendeert dat reeds nu al gekozen is voor de invoering van de Euro en dat daarom alle handelaren en werkgevers de prijzen en salarissen nu al naast de Antilliaanse gulden in Euro moeten aangeven! Dat het opleggen van deze verplichting volgens de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) en de Prijzenverordening niet mag en een wettelijke grondslag ontbeert, laat de UPB koud, volgens verklaringen van gedeputeerde Elhage. Ten onrechte wordt de indruk gewekt en zelfs beweert dat de Euro ingaande 15 december a.s. wettig betaalmiddel wordt op Bonaire, terwijl dat nog helemaal niet vaststaat en zelfs hoogstwaarschijnlijk absoluut niet in het belang zal zijn van de economie van Bonaire. Tijdens de mini conferentie in het Haagse Hof in oktober 2006, waarbij ook de PDB aanwezig was, werd zoals ook in de slotverklaring vermeld staat, afgesproken dat een studie zal worden verricht om alle voor- en nadelen (kosten en baten) van de invoering van de Euro op een rijtje te zetten. Daarna pas zullen politieke beslissingen kunnen worden genomen. Kortom: niets staat dus nog vast en nu al prijsaanduidingen in Euro/dollar/Ant.gulden, zoals het bestuurscollege wil doen, zal met een behoorlijk fluctuerende Eurokoers slechts verwarring wekken. Aldus de PDB.

Ook aan fiscale deskundigen die momenteel een nieuw belastingstelsel voor Bonaire onderzoeken wordt door het UPBbestuurscollege onjuiste informatie verschaft dat mogelijk ongewenste gevolgen kan hebben voor de bevolking. Immers uit een document van september 2007 genaamd “Inzet onderhandelingen BES-eilanden fiscale stelsel” en een daarop gebaseerde Conceptdocument Fiscale Stelsel wordt onomwonden vastgelegd dat de Eilandsraad van Bonaire “in elk geval reeds een politieke keuze heeft gemaakt om in de relatie met de EU de status van UPB te verkrijgen.” Niets is minder waar en een dergelijke stelling is volstrekt bezijden de waarheid. Erger wordt het, als deze (niet gemaakte keuze) als een van de acht vertrekpunten dient in de onderhandelingen met Nederland over onze toekomstig belastingstelsel. De PDB wil er nogmaals op wijzen dat evenals de valuta keuze ook voor wat betreft de UPG keuze in de slotverklaring van oktober 2006 is overeengekomen dat eerst een grondig onderzoek zal worden gedaan naar de voor- en nadelen (baten en lasten). Het is dan ook zelfs gevaarlijk dat onze lokale bestuurders (UPB) onderzoeksdeskundigen onjuist informeren terwijl anderzijds verwacht mag worden dat ook de deskundigen zelf bijvoorbeeld kunnen verzoeken om het betreffend (in casu bestaande) eilandraadsbesluit te overleggen.

Nu steeds weer meer blijkt dat de UPB niet op een transparante en eerlijke wijze omgaat met informatie over onze staatkundige aangelegenheden, wordt het des te meer duidelijk waarom opzettelijk (en blijkbaar te kwader trouw) zowel de oppositie als alle overige sectoren uit onze gemeenschap worden uitgesloten van dit proces. Vroeg of laat werkt dit als een boemerang en wordt op deze wijze meer dan goeds gedaan voor ons eiland. En wellicht zelfs voor de Nederlandse Regering...! Dat is de mening van de PDB, vertolkt door hun woordvoerder de politieke leider, Jopie Abraham.