Bezoek uit Bonaire aan Breda

bron: Gemeente Breda

Van 14 tot 25 april zijn milieumedewerkers van de overheid van Bonaire op bezoek in Breda in het kader van een 'Twinning milieu en afval' (samenwerking op het gebied van milieu en afval).

De Gemeente Breda werkt met hen samen om tot een beter milieubeheer op Bonaire te komen. Een belangrijke aanleiding voor die 'twinning' is dat er een staatkundige verandering aankomt in het Koninkrijk der Nederlanden, waarbij Bonaire een gemeente gaat worden. Vanwege deze verandering moet het eiland straks aan veel nieuwe eisen voldoen waaronder die voor milieu en afval. VNG-international geeft daarom de mogelijkheid tot twinningen met Nederlandse gemeenten voor allerlei bijstand.

Wethouder Willems: "Tijdens het gesprek dat ik had met de delegatie uit Bonaire bleek wel dat we nog veel van elkaar kunnen leren. Door hun ervaringen met zorg voor de natuur en onze inspanningen om zuinig met grondstoffen om te gaan kunnen we elkaar inspireren." De reden dat men juist Breda verzocht om ondersteuning op milieugebied, is dat Breda een aantal maal de Prijs voor de duurzaamste Nederlandse gemeente heeft gewonnen. De Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (DROB) van Bonaire en het gemeentelijk afvalbedrijf Selibon (dat een milieustation op Bonaire inricht) ervaren de twinning met Breda als erg positief. Vooral wordt erg gewaardeerd dat er op gelijk niveau praktische kennis wordt overgedragen.

Inmiddels zijn de milieuvergunning voor het milieustation en voorschriften voor garagebedrijven afgerond, verder zijn regels opgesteld voor het inzamelen van accu's en afvalolie. Ook wordt meegedacht over milieuregels en de handhaving daarvan, bodemverontreiniging en energiebesparing. Medio 2006 heeft de DROB via VNG-International de Gemeente Breda benaderd om het eiland te ondersteunen bij hun milieu- en afvalproblematiek.

De milieuafdeling van Breda is samen met de afdeling Afvalservice de samenwerking aangegaan en na een grondige voorbereiding hebben twee medewerkers in maart 2007 Bonaire bezocht.