Chinese WO-II slachtoffers voor 5e keer herdacht

Op zondag 27 april vindt de intussen traditioneel geworden jaarlijkse herdenkingsceremonie plaats van de in de Tweede Wereld­oorlog op Curaçao gedode Chinezen. Het zal dan de vijfde keer zijn dat de Stichting Eerherstel Oorlogs­slachtoffers (SEOC) dit evenement organiseert.

Betrokkenen maakten deel uit van een groep van circa vierhon­derd van hun landgenoten die samen met Antillianen en Euro­pese Nederlanders (officieren), de tank­schee­pjes van de Cu­raçaose Scheep­vaart maat­schappij bemanden, welke het tra­ject Curaçao - Maracai­bo en vice versa bevoe­ren, in verband met de benodigde ruwe olie ter verwerking door de toenmalige CPIM en LAGO.

In april 1942 ontstond er onrust op deze vaartuigen. Zowel de Nederlanders als de Chinezen eisten meer loon en betere vei­ligheidsvoorzieningen, waardoor het toenmalig Curaçao=s Be­stuur hun prompt liet arresteren om vervolgens gescheiden van elkaar, gevangen te worden gezet in strafkampen te Suffisant.

Uiteindelijk wist de CSM-directie over­eenstemming te bereiken met de officieren, zodat zij konden worden vrijgelaten. De eisen van de Chinezen werden echter genegeerd. Toch gaf een deel van hen te kennen, weer te willen werken. Tijdens de selectie ontstond onenigheid en er braken rellen uit.
De precieze toedracht is tot heden aan toe ondui­delijk gebleven. Wel staat vast dat op 20 april 1942 vijftien van die Aziati­sche stakers door de militaire politie werden gedood en reeds de volgende dag begraven op het openbare kerkhof Kolebra Bèrdè.

Dit jaar zal de herdenking een speciaal tintje krijgen. Er wordt namelijk een in opdracht van de SEOC gehouwen granieten plaat onthuld die aan de daar reeds bestaande zuil komt te han­gen. Daarop staan de namen en overige gege­vens gegraveerd van de vijftien omge­komen Chinezen. Dat de activiteiten van de SEOC sinds 2003 vruchten beginnen af te wer­pen, blijkt uit het feit dat het voren­staan­de als haar tweede bereikte mijlpaal binnen nauwelijks één jaar kan worden be­schouwd. Want, had de stichting afgelopen mei een marmeren­plaquette met informaties over het kerkhof bij de ingang van Kolebra Bèrdè laten aanbren­gen, op zondag komt zij met de genoemde gedenkplaat aan de zuil.

Binnenkort kan een derde interes­sante activiteit aangaande deze zaak worden ver­wacht. Drie eveneens wegens oorlogshandelingen op zee omgekomen Chinezen worden vandaaruit naar de militaire begraafplaats op de Rood­eweg overgebracht, zodat ook zij kunnen meedelen in de eer die de daar begraven oorlogsslachtoffers in presentie van onze gouverneur, de komende 4 mei zullen krijgen.

Tot nu toe komt de naam van generlei Chinees voor op welk WO-II gedenkmonument dan ook in het Koninkrijk, terwijl onder de nationaliteiten van bemanningsleden die vielen door Duitse U-boten getorpedeerde Nederlandse koopvaardij- en tankschepen, Chinese zeelieden goed vertegenwoordigd waren. Over deze kwestie heeft de stichting onlangs een gesprek gehad met de heer Jos Rozenburg, consul van de oor­logsgraven­stichting OGS.

Voor wat de komende 27 april betreft, begint de herdenkingsce­remonie in Kole­bra Bèrdè om klokslag 17.00 uur en zal geleid worden door Mgr. dr. Amado Römer.
Na afloop bestaat de gele­genheid om de boeken "Goelag in de Indische Archipel" en "Wui­ven vanaf de Waranda" van respectief de SEOC-bestuurleden, dr. Nizaar Makdoembaks en drs. Junnes Sint Jago te kopen. Iedereen is van harte welkom!