Gedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé in Rotterdam en Amsterdam

Maandag bracht Gedeputeerde van Onderwijs, Cultuur en Sport van het eilandgebied Curaçao, mw. Marilyn Alcalá-Wallé, bezoeken aan de Gemeenten Rotterdam en Amsterdam.

's Ochtends vond het bezoek aan Gemeente Rotterdam plaats, waar de gedeputeerde een afspraak had met Burgemeester Ivo Opstelten en de Rotterdamse Integratie Wethouder Orhan Kaya (GroenLinks).
De Gedeputeerde overhandigde een Stageplan voor 'inspecteur Voorschoolse Educatie in Nederland' aan de burgemeester en gaf hiermee de symbolische start van de uitwerking van het Inspectie-orgaan op Curaçao. Gemeente Rotterdam is bereid om de stagiaires voor een stage van twee tot drie weken te ontvangen en geeft hiermee invulling aan het stage-programma zoals dit is opgezet door de VNG-Gemeenten. Later op de ochtend sprak de Gedeputeerde met Kaya over o.a. de opvang van Curaçaose studenten in Rotterdam. Zij gaf aan dat de Curaçaose studenten de hoge huur van studentenkamers niet altijd kunnen betalen, wethouder Kaya had hiervoor oplossingen door o.a. goedkopere kamers beschikbaar te stellen aan Curaçaose studenten. Dhr. Jonathan Jukema, Directeur SSC, tevens aanwezig bij het gesprek, zal mede naar aanleiding van de toezeggingen van de wethouder locatie-bezoeken afleggen voor de studentenkamers, en heeft deze week diverse afspraken met de woningcorporaties te Rotterdam en Capelle aan de IJssel. Jaarlijks komen +/- 90 Curaçaose studenten in Rotterdam studeren. Dit is bijna een derde van het totaal aantal studenten dat naar Nederland komt (jaarlijks tussen de 300 en 400 studenten). Tijdens het gesprek werd tevens afgesproken dat de Gemeente voortaan nauw betrokken zal zijn bij de voorlichtingsbijeenkomsten voor Curaçaose studenten aan de Rotterdamse hogescholen en universiteiten, door de studenten o.a. voorlichting te geven over woonruimte en andere voorzieningen in Rotterdam

In Amsterdam was het bezoek aan burgemeester Job Cohen succesvol. Gemeente Amsterdam zet ook in op stages en uitwisselingen met Curaçao. Het bezoek van de Gedeputeerde was een vervolg op het samenwerkingsakkoord dat door Cohen werd ondertekend op Curaçao op 22 augustus 2008. De samenwerking zal op diverse educatieve terreinen plaats vinden, zoals leerplichtinspectie en de aansluiting van opleidingen op de arbeidsmarkt en de interactie tussen bedrijfsleven en de scholen. Afgelopen jaar hebben de eerste stagiares al stage gelopen bij Gemeente Amsterdam, o.a. op de Afdeling Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. Naar verwachting zal het aantal stageplaatsen dat beschikbaar is voor Curaçaose professionals nog uitbreiden. Als laatste vroeg de Gedeputeerde aandacht voor het jaar van de Cultuur op Curaçao, in welk kader zij pleit voor culturele uitwisselingen tussen Amsterdam en Curaçao. Burgemeester Cohen merkte op dat 2009 al goed zal beginnen met het nieuwjaarsconcert op 1 januari 2009 te Amsterdam, waar Tania Kross zal optreden. De plannen voor de culturele uitwisseling zullen snel nader worden uitgewerkt.