Handelsmissie naar Trinidad en Barbados

Een delegatie van naar schatting 18 personen uit de private en de publieke sector reist begin komende week af naar Trinidad voor een handelsmissie die eerst dat land aandoet en vervolgens doorreist naar Barbados. De delegatie gaat zich daar presenteren aan de plaatselijke en regionale markt, maar wil ook te weten komen welke mogelijkheden er zijn om aansluiting te vinden bij bestaande middelen die onder vlag van de Europese Unie worden geboden voor interactie met de regio. Gelegenheden als deze zijn bovendien bij uitstek geschikt om waardevolle nieuwe zakelijke contacten te leggen.

Gebruikmakend van de vrije dagen achtereen bij de wisseling van de maand heeft de Curaçaose Kamer van Koophandel samen met de Dienst Ontwikkelingssamenwerking (DOS) en de Directie Economische Zaken (DIREZ) tussen 29 april en 7 mei een handelsmissie naar Trinidad & Tobago en Barbados voorbereid. Beide bezoeken staan in het teken van de nieuwe relatie van de Europese Unie met Cariforum, bestaande uit de Caricom leden aangevuld met de Dominicaanse Republiek, via de Economic Partnership Agreement (EPA). Doel van de missie is om kennis te vergaren over de nieuwe kansen die ook voor Antilliaanse ondernemingen voortvloeien uit de EPA en de LGO status die de Antillen vooralsnog genieten.

Trinidad & Tobago
Allereerst wordt van 30 april tot 3 mei in Port of Spain deelgenomen aan de Trade & Investment Convention 2008, een regionale handelsbeurs georganiseerd door de Trinidad & Tobago Manufacturers Association. Koninginnedag wordt ’s avonds gevierd in de ambtswoning van de koninkrijksambassadeur waar contacten gelegd kunnen worden met hoogwaardigheidsbekleders en captains of industry van Trinidad.
Op 2 mei vindt er binnen het kader van deze handelsbeurs een seminar plaats over ‘EPA/LGO en Samenwerking’, waar de Kamer van Koophandel van Trinidad, de vereniging van industriëlen, de Trinidad and Tobago Coalition of Service Industries, het plaatselijke ministerie van handel en industrie en de lokale delegatie van de EU ook vertegenwoordigd zijn. KvK voorzitter Ruud Thuis zal als delegatieleider op vrijdag 2 mei een boekje open doen over de mogelijkheden die het Curaçaose zakenleven kan bieden aan producten en diensten aan de regio. De ambtelijke leden zullen de kaders aangeven waarin vormen van duurzame samenwerking mogelijk zijn. Gemikt wordt om aan het eind van de bijeenkomst sluitende afspraken voor onderlinge samenwerking. Het spreekt voor zich dat deelnemers op de beurs en daaraan afgeleide sessies in al deze dagen uitgebreid de ruimte hebben om zakelijke contacten te leggen.

Barbados
Van 4 tot 7 mei is de delegatie op Barbados waar op 6 mei ook een seminar geprogrammeerd staat over ‘EPA/LGO en Samenwerking’. Daar verlenen de Caribbean Regional Negotiation Machinery (CRNM), de Caribbean Export Development Agency (CEDA) de Barbados Kamer van Koophandel, de Barbados Coalition of Service Industries, het ministerie van handel en Invest Barbados medewerking aan. Ook bij deze gelegenheid zal KvK voorzitter Thuis uit de doeken doen hoe het Curaçaose bedrijfsleven openingen ziet voor nieuwe zakelijke betrekkingen met de wijde regio. Hier geldt eveneens dat er tussen de bedrijvigheden door legio gelegenheden zijn om contacten te leggen en een basis te leggen voor nieuwe zakelijke relaties. Op 7 mei vangt de terugreis naar Curaçao aan.

Van overheidszijde maken de ontwikkelingsbank Korpodeko, het directoraat Economische Zaken, de douane, de Dienst Ontwikkelingssamenwerking en de (eilandelijke) Dienst Economische Zaken deel uit van de delegatie. Van de kant van het bedrijfsleven zijn er de Kamer van Koophandel, de industriëlenvereniging ASINA en individuele ondernemingen als B-Hive Caribbean, Bo Frei Agencies, C-Gardens, Geotell Tracking, BSN Netwerk, FOKUS24 Foundation, Lero Corporate Communications en Moving Forward. DOS heeft vooraf middelen beschikbaar gesteld om deelnemers uit de private sector te helpen om tot een maximum van 50% in de reis- en verblijfskosten.