Herdenking afschaffing slavernij in Den Haag

bron: Nansie

Op 1 juli 2008 is het 145 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij in Suriname en op de Antillen werd opgeschort. Ondanks het feit dat de tot-slaaf-gemaakten (enslaved) nog tot 1873 moesten blijven werken op de plantages, wordt 1 juli 1863 gehanteerd als Dag van de Afschaffing van de Nederlandse slavernij. Deze historische mijlpaal zal op diverse plaatsen in de wereld worden herdacht en gevierd. Ook in Den Haag.

Onder de naam 145 Jaar Keti Koti Den Haag vindt een herdenking,bezinning en viering plaats. Het thema voor 145 Jaar Keti Koti Den Haag is: De kracht van Afro – Surinaamse & Caribische cultuur vanuit de gebroken keten. Vrijheid, Vrede, Tolerantie. Met dit jaar op 30 juni voor het eerst de Keti Koti 1 Juli 1863 Lezing door emeritus hoogleraar prof. H.E. Lamur. De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media opent de lezing.

Op zondagmorgen 29 juni wordt onder auspiciën van de Evangelische Broedergemeente kerk Den Haag een bezinningsdienst gehouden. Zondagmiddag 29 juni is er een ontmoeting van seniorenburgers in Buurthuis de Spil aan de Peilstraat.

Traditiegetrouw is 1 juli een feestdag, vergelijkbaar met Bevrijdingsdag op 5 mei. De viering vindt plaats met een avondvullend cultureel programma in de Anton Philipszaal aan het Spui in de Anton Philipszaal. Een viering met optredens van ondermeer Denise Jannah, Ronald Snijders en Max Nijman en Dana Fung Loy. Het kamerlid John Leerdam [PvdA] heeft voor het publiek op deze avond een speciale statement. De avond wordt afgesloten met een after-party. De kaseko – kaskawi-winti poku formatie Klein Maar Fijn maakt het feest compleet.

Entreekaarten voor het culturele programma in de Anton Philipszaal kosten € 17,50. De entreekaarten zijn verkrijgbaar via 070-8800333. Zie ook www.drantonphilipszaal.nl

145 Jaar Keti Koti Den Haag is mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van de gemeente Den Haag, Programmabureau Burgerschap. Financiële steun wordt ook van Fonds 1818 en Anjer Fonds Den Haag verwacht. De organisatie is in handen van de samenwerkende actieve Afro-Surinaamse organisaties in Den Haag onder coördinatie van Makandra Gruppo.

Meer informatie: Info: www.ketikotidenhaag.nl info@ketikotidenhaag.nl 06 25 220 150