Leesberichten dinsdag 15 april 2008

1.
Luitenant-kolonel Ronald de Jezus, Commandant van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC) heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan het Antillenhuis. Hij maakte kennis met de Gevolmachtigde Minister, de heer Paul Comenencia. Gedurende het bezoek werd aan de heer Comenencia uitleg gegeven over het doel van het bezoek aan Nederland.

De heer De Jezus was in gezelschap van officieren Tom Josefa en Martin den Dulk. Zij verbleven de afgelopen week op uitnodiging van het Korps Nationale Reserve (NATRES) in Nederland. Dit in verband met de viering rondom het 60-jarig bestaan van NATRES. VKC en NATRES zijn actief op hetzelfde werkterrein. NATRES in Nederland en het VKC op Curaçao/Nederlandse Antillen.

De heren De Jezus, Josefa en Den Dulk hebben deelgenomen aan de festiviteiten alsmede deelgenomen aan een NATRES-symposium. De VKC-officieren verbleven gedurende hun verblijf in Nederland in het Bernardkazerne te Amersfoort.

Informatie over VKC: Het Vrijwilligers Korps Curaçao is een paramilitaire organisatie met vrijwilligers die het eiland Curaçao en haar bevolking, de Nederlandse Antillen en het Koninkrijk van Nederland en haar koningin, beschermen tegen bedreigingen van binnen- en buiten uit. Naast defensie heeft zij als taak het politie korps te ondersteunen in het handhaven van orde en rust bij bijv. grote evenementen zoals Karnaval. Het VKC heeft tevens bijna 4 jaar als Air Marshall meegevlogen op vluchten van de KLM van en naar Amsterdam.

Het VKC heeft zuster organisaties op Bonaire (VKB), St. Maarten (VKS) en St. Eustatius (VKE) en valt onder het overkoepelend orgaan Vrijwilligers Korps Nederlandse Antillen (VKNA). Het VKC werkt nauw samen met de Koninklijke Marine, Korps Mariniers, Koninklijke Landmacht, Marechaussee, Natres en de Kustwacht.

Meer informatie over de VKC: http://www.vkcur.org/

2.
Gedeputeerde van toerisme van het eilandgebied Curaçao, de heer Eugene Rhuggenaath, is voor een werkbezoek van vijf dagen naar Costa Rica. Het werkbezoek met functionarissen van het toerismebureau CTDB vind plaats in het kader van het bevorderen van het toerisme naar het eiland.

In Costa Rica zal de heer Rhuggenaath en de CTDB-functionarissen gesprekken voeren met de minister van toerisme en functionarissen op het gebied van toerisme en horeca.

De heer Rhuggenaath en delegatieleden keren op 17 april weer terug.

3.
De Democratische Partij van Bonaire (Partido Demokrátiko Boneriano), PDB, kan zich geheel vinden in het besluit van de Rijksministerraad om het Bestuurscollege van Bonaire onder nog verder gaande curatele te stellen. Gebruikmakende van artikel 22 lid 7 van de Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB) heeft het College Financieel Toezicht (Cft) terecht beoordeeld dat te grote risico’s worden gelopen met het huidig UPB-bestuurscollege ten aanzien van o.a. het personeelsbeleid, overeenkomsten van opdracht en het verstrekken van subsidies. Om die reden is met goedkeuring van de Rijks Ministerraad, “mind you”, besloten de uitvoering van deze aangelegenheden onder voorafgaand financieel toezicht te stellen. Met andere woorden, door het bestuurscollege aan te gane verplichtingen en te verrichten betalingen behoeven de voorafgaande instemming van het College Financieel Toezicht (Cft).

Volgens Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) heeft de UPB het er zelf naar gemaakt dat het eilandsbestuur onder stringente curatele wordt gesteld. “ Het is algemeen bekend dat de UPB er een zooitje van heeft gemaakt. Het UPB-bestuurscollege wordt onder curatele gesteld omdat haar eilandsbestuur wegens “verkwisting of zwakheid van vermogens zijn eigen belangen niet kan waarnemen”. Natuurlijk tracht minister president Balkenende op een zeer diplomatieke manier de benaming “curatele” te ontwijken, maar feit is dat de Cft het UPB-eilandsbestuur het vrije beheer van zijn eigen zaken zoals personeel, overeenkomsten van opdracht en subsidies volledig heeft ontnomen !! En dat is precies wat het Van Dale Groot Woordenboek onder “curatele” verstaat.

Met het goedkeuren van een AMvRB die volgens de Nederlandse Raad van State (RvS) en het Antilliaanse Raad van Advies (RvA) indruist tegen democratische rechten; weigering tot (tijdige) indiening van een ontwerpbegroting en nu onder uitgebreide curatelenstelling heeft de jonge zichzelf “professionele en deskundige” vakgedeputeerde noemende Burney Elhage duidelijk blijk gegeven onbekwaam en zelfs een onbetrouwbaar bestuurder te zijn. Om die reden heeft de PDB dan ook terecht nog onlangs een motie van wantrouwen tegen hem ingediend, die echter met vier stemmen voor en vijf stemmen tegen (waaronder die van een onder strafrechterlijk onderzoek als verdachte aangemerkte collega-gedeputeerde) werd verworpen.

Volgens de PDB tonen de maatregelen van hoger toezicht en eisen van voorafgaande toestemming door het Cft duidelijk aan dat enerzijds het financieel beleid van de UPB desastreus is en anderzijds dat hun bestuurders niet te vertrouwen zijn. En dan speelt benaming van zo een maatregel een secundaire rol.

4.
De Hagenaar Jerry R., die begin januari op de oprit van de A13 bij Delft gewond raakte toen zijn auto ontplofte, is maandag veroordeeld tot vijf maanden cel voor verboden wapenbezit. Dit is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Na de mislukte aanslag op zijn leven vonden rechercheurs een geladen pistool in de binnenzak van R.

De rechtbank in Den Haag rekent de 44-jarige R. het bezit van een vuurwapen met bijbehorende munitie ernstig aan. Nog geen vijf jaar geleden werd hij al eens veroordeeld voor vuurwapenbezit. Wel is in het vonnis rekening gehouden met de aanslag op R. Ook heeft de rechtbank laten meewegen dat de verdachte zich ernstig bedreigd voelde en om die reden gewapend was.

Het pistool werden gevonden in het ziekenhuis waar R. na de aanslag werd behandeld. Volgens de rechtbank staat niet ter discussie dat R. het wapen bij zich droeg vanaf het moment dat hij zijn woning verliet.

Het zou de derde keer zijn geweest dat de uit de Antillen afkomstige R. een aanslag op zijn leven overleefde. De advocaat van R., Michel van Stratum, vond dat in deze specifieke situatie het verboden wapenbezit niet zonder meer strafbaar zou zijn. Ook voerde hij aan dat het OM onvoldoende zou hebben gedaan om de mensen die achter de 'liquidatiedreiging' voor zijn cliënt zaten op te sporen en R. te beschermen tegen een aanslag op zijn leven.

R. werd drie dagen na de aanslag opgepakt voor het wapenbezit. Dat betekent dat hij nog twee maanden vast moeten blijven zitten, omdat de vijf maanden celstraf met aftrek van voorarrest is.

5.
Luchthaven Hato brak afgelopen maand een passagiersrecord. Er arriveerden bijna 58.000 passagiers en er vertrokken 59.600. Er waren 9600 transitpassagiers. Het totaal lag 40 procent hoger dan in maart vorig jaar. Het aantal transitpassagiers liep overigens fors terug. Reden hiervoor is dat de KLM alleen nog maar non-stop vluchten uitvoert op Curaçao.

Volgens Curaçao Airport Partners (CAP) komt de meeste groei vanuit Venezuela (65 procent). Caracas bijvoorbeld steeg 206 procent (10.700); Las Piedras 139 procent (650); Maracaibo 265 procent (1500); Valencia 441 procent (11.400). Gemeten over het eerste kwartaal telde CAP 360.000 afgehandelde passagiers. Dat is 24 procent meer dan de bijna 290.000 in de eerste drie maanden van 2006. De sterke groei is mede ingegeven doordat Pasen dit jaar vroeg viel.