Leesberichten maandag 21 april 2008

1.
De Nederlandse regering voert de motie waarin gevraagd wordt om een terugstuurregeling voor Antilliaanse jongeren niet uit. De ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Vogelaar (Integratie) hadden de motie van CDA en PvdA bij de indiening ervan al ontraden maar die kreeg desondanks toch de steun van een ruime meerderheid. In vervolg daarop heeft vooral de Antilliaanse achterban van de PvdA zich geroerd. Die waarschuwde de partij voor het aanmatigende karakter van de motie die als beledigend voor de Antilliaanse regering wordt beschouwd. In de Haagse wandelgangen valt te beluisteren dat de PvdA-fractie binnenskamers besloten heeft de motie een zachte dood te laten sterven door niet aan de bel te trekken als het kabinet er geen uitvoering aan geeft. Dat verschaft Hirsch Ballin en Vogelaar de vrijheid de motie naast zich neer te leggen zonder dat dit politieke gevolgen heeft.

2.
Het landelijke politiekorps wordt niet versneld ontmanteld. Dat stelt minister David Dick (van Justitie) in een reactie op uitlatingen van MAN Statenlid Eunice Eisden die hierover vragen stelde. Ik heb een brief naar de ministerraad gestuurd waarin ik mijn voornemens duidelijk maak om te beginnen met de ontmanteling van de landelijke politiedienst. Niet versneld, maar het moet gewoon een keer beginnen, aldus David Dick.

3.
Op luchthaven Hato op Curaçao werd afgelopen week een grootschalige rampoefening gehouden. Volgens het scenario waren een militair en een commercieel vliegtuig in de lucht op elkaar gebotst en gecrasht. Daardoor moesten tijdens de oefening zowel civiele als militaire reddingsdiensten nauw met elkaar samenwerken.Aan de oefening deden het brandweerkorps van de luchthaven, de lokale hulpdiensten en de kustwacht mee.Na de oefening werd geëvalueerd hoe de afhandeling van de ramp verliep en welke verbeterpunten er zijn om in het geval van een echte ramp te zorgen voor een optimale inzet van de hulpverlening op het eiland.

4.
Een delegatie van Copa, het parlementair congres van het Amerikaanse continent, woont deze dagen de algemene verkiezingen bij in Paraguay. Het was de bedoeling dat Statenvoorzitter Pedro Atacho als vertegenwoordiger van de Antillen deze verkiezingen zou bijwonen. Hij heeft echter voor de eer bedankt in verband met verplichtingen op Curaçao, waar volgende week de vergaderweek van de Antilliaanse Staten wordt gehouden. De Copa-delegatie verblijft in de periode van 16 tot en met 21 april in Paraguay en fungeert als toezichthouder op de verkiezingen aldaar.

5.
De Eilandsraad komt morgen om vijf uur ’s middags bijeen om te praten over de laatste ontwikkelingen omtrent het Rifgebied. De vergadering vindt plaats op verzoek van de fracties van de Demoratische Partij, Forsa Korsou en Pueblo Soberano in de Eilandsraad en vormt het begin van een drukke vergaderweek voor de raadsleden. Voor volgende week staan er drie openbare bijeenkomsten van de Eilandsraad gepland. Na de vergadering van dinsdag is er op woensdag de voortzetting van een eerdere bijeenkomst over de laatste ontwikkelingen op onderwijsgebied en de discussie over de benoeming van een nieuwe directeur voor dokbedrijf CDM. Het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) staat op de agenda voor aanstaande donderdag.

6.
De confrontatie tussen het vrouwenhockeyteam van Oranje en de speelsters van de Nederlandse Antillen op de Olympische Spelen is een stapje dichterbij gekomen. De vrouwen die de 'Antillenroute' gebruiken om zich via het olympisch kwalificatietoernooi in het Russische Kazan voor Peking te plaatsen zijn met een 2-0 zege op Frankrijk begonnen. Het team van de Nederlandse Antillen bestaat volledig uit Nederlandse speelsters uit de hoofd- en overgangsklasse en strijdt in Kazan met vijf andere landen om één ticket voor de Spelen in Peking. De samenstelling van het Antilliaanse team van bondscoach Bas Swildens lokte deze week kritiek uit van voorzitter Els van Breda Vriesman van de mondiale hockeyfederatie tevens lid van het IOC. Zij noemde het competitievervalsing dat Nederlandse speelsters met het Antilliaanse team deelname aan de Spelen proberen af te dwingen. Het olympisch comité van de Antillen heeft echter ingestemd met deze constructie.