Lintje in Nederland voor Desiree da Costa Gomez en Wim Nagelkerken

bron: Antillenhuis

Ministens twee, op de Nederlandse Antillen zeer bekende personen, ontvangen vandaag in Nederland in hun woongemeente een Koninklijke onderscheiding.

Het zijn: Mevrouw Desiree .A. da Costa Gomez, gehuwd met Sanchez Rojas, wonende te Zoetermeer en de heer dr.Wim Nagelkerken, wonende te Heerlen hebben vandaag een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Respectievelijk tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:

Mw. Da Costa Gomez is bekend van haar vele Antilliaanse kookboeken en kookprogramma’s op televisie terwijl de heer Nagelkerken jarenlang op de Nederlandse Antillen werkzaam is geweest als onderwaterarcheoloog en destijds in dienst was van het AAINA. Het lintje krijgt hij voor het vele werk wat hij voor de Nederlandse Antillen gedaan heeft op het gebied van de Mariene Archeologie.

Ter gelegenheid van Koninginnedag zijn in totaal 3548 Koninklijke onderscheidingen verleend.

Er zijn 3881 voorstellen voor de Algemene Gelegenheid 2008 of lintjesregen 2008 ontvangen; 69 minder dan het voorgaande jaar. Ten aanzien van 333 voorstellen (9% van het totaal) is een negatief advies uitgebracht.

In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 16 personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3532 personen. In de Nederlandse Antillen en Aruba is aan 47 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend.

De positieve adviezen van burgemeesters, commissarissen van de Koningin en Kapittel voor de Civiele Orden zijn voor 96 % gelijkluidend, hetgeen borg staat voor een zuivere uitvoering van het stelsel.

De volgende trends t.a.v de lintjesregen zijn waarneembaar:

1. De stijgende lijn in het aantal vrouwen dat wordt onderscheiden zet ook dit jaar door. Bij de lintjesregen 2008 worden 1206 vrouwen gedecoreerd, 33 meer dan in het voorgaande jaar. Vijf jaar geleden in 2003 ontvingen nog maar 818 vrouwen een Koninklijke onderscheiding.
In de Orde van de Nederlandse Leeuw worden, net als in 2007, twee vrouwen gedecoreerd: mw. J.A.T.M. Ruiter, actrice (Den Haag) en mw. prof. dr. E.G.E. de Vries (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen). Er worden 1204 vrouwen in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.
In de provincie Noord-Brabant hebben de meeste vrouwen een Koninklijke onderscheiding ontvangen, namelijk 249, gevolgd door Zuid-Holland (206) en Noord-Holland (152).

2. In de Nederlandse Antillen en Aruba hebben 47 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit betekent dat het aantal toegekende onderscheidingen in de overzeese Koninkrijksdelen met 3 licht is gedaald. In de Nederlandse Antillen worden 36 personen gedecoreerd; 5 minder dan in 2007. Vanuit Aruba hebben 11 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen; 2 meer dan in 2007. Er worden 16 vrouwen gedecoreerd in de Nederlandse Antillen en 5 in Aruba.

3. Er is opnieuw een toename van het aantal vrijwilligers dat gedecoreerd wordt. Voor de lintjesregen 2008 betreft het 3438 vrijwilligers, een stijging van 115.

4. Het aantal personen dat gedecoreerd wordt op grond van bijzondere verdiensten in hun beroepsuitoefening is gestegen. In 2008 gaat het om 256 onderscheidingen, oftewel 49 meer dan het jaar daarvoor.

5. Het aantal gedecoreerde personen dat vanuit de economische sector is gedecoreerd, bedraagt 147 en dat is 99 meer dan in 2007.

6. De jongst gedecoreerde is de 43-jarige mw. W.A. van Laarhoven-Bressers uit de gemeente Oirschot. De oudst gedecoreerde is de 93-jarige A.P.M. Koerten uit de gemeente Capelle aan den IJssel.