Openbaar college in Antillenhuis over Curaçaose schrijver Myra Römer

Vanmiddag, maandag 28 april 2008, vindt een openbaar college plaats over Surinaamse, Arubaanse en Antilliaanse literatuur plaats, gegeven door prof. dr. Michiel van Kempen, hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. Het zal gewijd zijn aan de zojuist verschenen roman Het geheim van Gracia van Myra Römer. Het wordt gegeven in het Antillenhuis en is voor een ieder vrij toegankelijk. De auteur zal aanwezig zijn en desgewenst haar roman signeren.

Myra Römer (Willemstad, Curaçao, 1946) verruilde in 1965 haar ge­boorteland voor Nederland om beeldende kunst te studeren. Ze studeerde af in kunstgeschiedenis en archeologie en werkte in het middelbaar onderwijs. Vanaf 1970 exposeert ze bij tijd en wijle haar schilderwerk. Haar eerste literaire publicaties verschenen in het Antilliaanse tijdschrift Watapana. In 2001 verscheen haar tweetalige dichtbundel Na mi nombre/ Bij mijn naam. In hetzelfde jaar verscheen Voetsporen, een bloemlezing met werk van zes dichters waaronder Myra Römer. In 2005 verscheen Verhalen van Fita, haar prozadebuut bij uitgeverij Atlas. Dit voorjaar verscheen bij dezelfde uitgeverij haar roman Het geheim van Gracia.

Als Gracia op haar 16de verkracht wordt door een leraar van haar school, laait er een onstuitbare woede in haar op. Met voodoo-praktijken probeert ze haar verkrachter symbolisch te vermoorden, maar als zijn lijk gevonden wordt beseft ze dat ze duistere krachten heeft losgemaakt die niet te bezweren zijn. Ze blijkt zwanger te zijn geworden, maar haar beschermende jeugdvriend Herman overtuigt haar ervan dat het zijn kind is. Ze trouwen en vestigen zich in het Hollandse Groningen, maar nog veertig jaar later blijken de demonen niet verdwenen.

Datum: maandag 28 april 2007
Aanvangstijd: 17.00
Plaats: AntillenhuisKabinet van de Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse AntillenBadhuisweg 175, 2597 JP Den Haag