PdVSA wil Antilliaanse tegoeden ook weer vrij

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, onder meer beheerder van de Curaçaose raffinaderij Isla, gaat ook voor de Nederlandse rechtbank de strijd aan om haar bevroren banktegoeden op de Antillen en Nederland weer vrij te krijgen.

Dat heeft de advocate van het Venezolanse staatsoliebedrijf Hildegard Rondón de Sansó laten weten. Laatst boekte PdVSA al een overwinning in de Londense rechtbank, waardoor het beslag werd opgeheven dat de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobile op buitenlandse rekeningen van het bedrijf had laten leggen.

Rondón de Sansó kondigde aan dat PdVSA nu naar de Nederlandse rechter wil stappen om ook het beslag op de Antilliaanse en Nederlandse bankrekeningen te laten opheffen. Ze gaf toe dat dit moeilijker wordt dan in Engeland, omdat het Venezolaanse staatsoliebedrijf belangen heeft in het Koninkrijk: de Islaraffinaderij die PdVSA op Curaçao huurt en de Bopec, een kleine olieterminal op Bonaire. Anderzijds stelde de advocate dat de recente uitspraak in Londen de zaak van Venezuela sterkt.

Exxon Mobile liet beslag leggen op buitenlandse banktegoeden van PdVSA, omdat het Amerikaanse bedrijf een tegemoetkoming eist voor de nationalisatie van olievelden die het in Venezuela exploiteerde. Aanvankelijk gaf de Engelse rechtbank toestemming om 12 miljard aan banktegoeden te bevriezen, maar dit werd onlangs opgeheven. President Hugo Chávez was hier opgetogen over: “We vieren een grote overwinning op het imperialisme.”