Plasterkgelden voor de G' 5 !

Op uitnodiging van de Wethouder van Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media van Den Haag, dhr. Rabin baldewsingh, heeft de Gedeputeerde van Onderwijs, Cultuur en Sport van Curaçao, Marilyn Alcalla-Wallé een presentatie bijgewoond van de Haagse hoge School (HHS) waarin de school hun zorgstructuur voor Antilliaanse studenten en scholieren hebben uiteengezet.

Uit de presentatie kwam naar voren dat er twee stromen studenten komen uit de Nederlandse Antillen:
SSC (Stichting Studiefinanciering Curaçao)-studenten (met begeleiding van de SSC) en de zogenoemde free-movers, die uit eigen beweging en zonder georganiseerde begeleiding naar Nederland vertrekken.

Uit de presentatie kwam naar voren dat de begeleiding van de SSC-studenten vruchten afwerpt en de slagingskans aanzinelijk wordt verhoogd.

De free-movers -die overigens op grond van hun Nederlanderschap- ook WSF-studiefinanciering krijgen van de IB-groep, hebben meer problemen vanwege het ontbreken van adequate begeleiding. De Nederlandse minister van Onderwijs Ronald

Plasterk heeft aan de hoge scholen in de vijf grote steden (G'5) gelden ter beschikking gesteld om het onderwijsrendement van allochtone studenten te verhogen, waaronder ook die uit Curaçao.

De HHS zal dit geld inzetten ten behoeve van Curaçaose studenten door speciale begeleiding aan te bieden bij de overgang van school naar arbeidsmarkt.

De Wethouder en de Gedeputeerde hebben afgesproken om een samenwerkingsprotocol op te stellen tussen Den Haag en Curaçao op diverse terreinen. Dit protocol zal binnenkort aan het Bestuurscollege van Curaçao worden aangeboden.

Wethouder Baldewsingh heeft toegezegd dat hij met concrete voorstellen zal komen voor een uitwisseling op het gebied van cultuur tuussen Curaçao en Den Haag ter viering van het jaar van de Cultuur van Curacao in 2009.

Foto: mw. Alcalà-Wallé en wethouder Rabin Baldewsingh.