Reactie SMOC en Emily De Jongh Elhage op Kamervragen ISLA

Een kamerbrede meerderheid van GroenLinks tot de VVD heeft staatssecretaris Ank Bijleveld in schriftelijke vragen opgeroepen te erkennen dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur op Curaçao.

De Kamerleden willen dat er snel een eind komt aan de milieuverontreiniging door de sterk verouderde raffinaderij op het eiland, waardoor jaarlijks minstens 18 eilandwoners vroegtijdig overlijden en vele honderden ziek worden. Nederland kan de ogen niet blijven sluiten voor dit grove milieuschandaal binnen het Koninkrijk, zo valt af te leiden uit de vragen

Dick Drayer sprak met Peter van Leeuwen van SMOC, één van de motors achter de bemoeienis van de 2e kamer met de milieuproblemen van de ISLA en vroeg hem of er met deze kamerbrede meerderheid sprake is van een doorbraak?

Begin: “Dit is een doorbraak….”
Eind: “….aanpakken van deze overheid”
Tijd: 3.50 pvanleeuwen.MP3


De eerste gesprekspartner van Staatsecretaris Ank Bijleveld zal de minister-president Emily De Jongh-Elhage zijn. Milieu op Curaçao valt weliswaar onder verantwoordelijkheid van het Eilandsbestuur, maar de regering heeft een toezichthoudende taak. Wij vroegen premier Emily De Jongh-Elhage of zij de bemoeienis van de 2e kamer als een motie van wantrouwen ziet:

Begin: “Ja, ik weet niet….”
Eind: “...van pdvsa, van de rafinaderij
Tijd: 4.38 Emilyisla.mp3


Premier Emily De Jongh-Elhage, die bezig is met de ISLA.