Stakingen Aruba voorbij

Na zeven weken actievoeren is de langste staking uit de Arubaanse geschiedenis voorbij. De protesterende ambtenarenbonden hebben vrijdag na tien uur onderhandelen een akkoord met de regering bereikt. Bijna alle ministers hebben het protocol ondertekend.
Volgens Magaly Brito, de leider van het vakbondsfront, zijn alle collectieve acties afgeblazen. De meeste scholen, de brandweer, douane en luchthaven draaien weer normaal.

Vooral de luchthaven moest het vaak ontgelden als doelwit van de stakers. Daardoor moesten Amerikaanse vliegtuigen uitwijken naar naburige landen. American Airlines, die de meeste passagiers naar Aruba vliegt, had volgens de Arubaanse overheid zelfs gedreigd om helemaal te stoppen met vluchten naar het eiland.

De inzet van de stakers, die begin deze maand het parlement van Aruba bezetten, was een loonindexering vanaf begin dit jaar. Ook eisten ze een compensatie voor de loonstop bij de overheid, waardoor ze de afgelopen jaren meer dan 25 procent aan koopkracht hebben ingeleverd.

In het protocol met de overheid is overeengekomen dat er door een speciale commissie een formule wordt ontwikkeld voor een jaarlijkse indexering en compensatie voor de koopkracht. Deze commissie met vertegenwoordigers van de regering en bonden moet elk jaar met een bindend advies komen.