Uitbreiding van aandelenkapitaal OBNA leidt in 2007 meteen tot meer financiering

PERSBERICHT
28 april 2008.
Goedkeuring van jaarcijfers door aandeelhoudersvergadering

De vergadering van aandeelhouders had maandag alle redenen om officiële goedkeuring te geven aan de mooie resultaten die de Ontwikkelingsbank van de Nederlandse Antillen (OBNA) voor 2007 heeft geregistreerd. Tegenover een lichte daling van de winst staan belangrijke winstpunten als een forse uitbreiding van het aandelenkapitaal en een forse stijging van het uitstaande totaalbedrag aan leningen op de vijf eilanden.

Het balanstotaal van OBNA maakte in 2007 een sprong omhoog met 37%, van 72 miljoen tot 99 miljoen gulden, waarbij de magische grens van 100 miljoen gulden nog niet gehaald is. Dit mooie resultaat is mede te danken geweest aan de extra middelen die beschikbaar kwamen. Na jaren van betrekkelijk weinig schommelingen in het aandelenkapitaal, hebben de particuliere aandeelhouders Ennia, Maduro & Curiel’s Bank en Banco di Caribe in het achterliggende jaar samen ter waarde van circa 6,3 miljoen gulden meer aandelen genomen. Zo is Ennia via dochter EC Investments BV nu de grootste particuliere aandeelhouder. Deze kapitaalsinjectie stelt de directie van OBNA in de gelegenheid zich meer concurrerend op te stellen in een markt waar de druk op de rentevoet beklemmend is.

Evenwichtigere verhouding
Een extra voordeel is dat zo ook meer balans is gekomen in de verhouding tussen publieke en private aandeelhouders. Tot vorig jaar gold de verhouding 68% voor de overheden (de Antillen en de afzonderlijke eilanden Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba) en 32% voor de private sector. In de nieuwe situatie, waarbij het aandelenpakket van de overheden gelijk bleef, is er nu een nieuwe opdeling ontstaan waarbij de overheden samen 51% van de aandelen in OBNA bezitten en de private sector 49%.

Ruimere leningenportefeuille
Zoals de naam van de instelling al aangeeft, is het doel van OBNA om via leningen de realisatie van projecten een steun in de rug te geven. Ook in dat opzicht geven de cijfers van 2007 resultaten te zien die er wezen mogen. De investering in projecten steeg in dat jaar met 3,5 miljoen gulden, terwijl de leningenportefeuille toenam met 11 miljoen gulden. Een totaalbedrag van 21,6 miljoen gulden werd er aan nieuwe leningen verstrekt. Het leeuwendeel daarvan kwam terecht in de toeristische sector, wat niet echt verrassend genoemd kan worden. De andere sectoren bleven min of meer gelijk. Net zo min mag verwondering wekken dat per 31 december jl. ruim 30 miljoen aan leningen uitstaat op Curaçao tegenover 13,5 miljoen op Sint Maarten, 7,7 miljoen op Bonaire, 2,7 miljoen op Saba en 2 miljoen op Sint Eustatius.

Hogere operationele winst
OBNA prijst zich gelukkig dat de eigen operationele kosten al lange tijd constant gebleven zijn rond 3 miljoen gulden per jaar. Hoewel de totale winst van 1 miljoen gulden in 2006 tot 715.050 gulden in 2007 terugliep doordat er in dat jaar geen bijzondere baten waren, steeg de operationele winst van 560.000 naar 780.000 gulden in 2007.

Gunstig vooruitzicht voor 2008
Op basis van de tendensen en de ontwikkelingen van de bank, verwacht de directie van OBNA dat ook 2008 mooie bedrijfsresultaten te zien zal geven. Er wordt voortgegaan op de ingeslagen weg om de commerciële activiteiten uit te breiden en open te staan voor samenwerking met derden als dat bijdraagt aan een betere samenleving en een meer evenwichtige economie van de eilanden van de Nederlandse Antillen.