4 containers met meer dan 200 Optimisten voor OPTINAM op Curaçao aangekomen

bron: OPTINAM

Deze week zijn uit Argentinie ruim 200 Optimist boten via Peru en Miami in Curaçao aangekomen. De organisatie van de OPTINAM is in ‘full swing’. Met de komst van de boten kan er weer een essentieel onderdeel afgevinkt worden. De boten, zijn bestemd voor het Noord Amerikaans Optimist Kampioenschap, de Optinam2008, dat 28 juni van start gaat en dat tot 6 juli duurt.

De vrachtwagens van Caribbean Cargo Services en de hijskraan van Cutrafa zorgden voor een soepele afhandeling bij Zanzibar aan de Jan Thielbaai, waar het evenement op zee zal plaatsvinden. Begin juni komt er nog een container aan met rubberboten voor de coaches. Alle deelnemers zullen zeilen in identieke Optimisten, zodat de beste zeiler zal winnen en niet het beste materiaal bepaald, wie met de prijzen naar huis gaat.

Met de inschrijving van Martinique en Guadeloupe (FRA) komt het totaal aantal landen dat zeilers stuurt op 24 uit 5 continenten te staan. Daarmee is het volgens insiders het grootste sportevenement allertijden op Curacao. Eventmanager Inga van Uchelen: “ We hebben hiermee ook een record aantal deelnemende landen voor een OPTINAM in handen”.

Er komen zeilers uit Nieuw Zeeland, Singapore en Nederland maar ook het Zuid Amerikaanse continent is goed vertegenwoordigd met teams uit Chili, Colombia, Peru, Argentinie, Uruguay, Brazilie, Ecuador en Venezuela. Amerika, waar meer dan 2500 zeilers meededen aan de selectiewedstrijden voor de OPTINAM, heeft met 25 zeilers het grootste team. Het Caribisch gebied brengt sterke zeilers naar Curaçao met de Open Zuid Amerikaans kampioen Ian Barrows uit St.Thomas en de Noord Amerikaans Kampioen van vorig jaar, Portorikaan Raul Rios. De zeilers en hun begeleiders worden ondergebracht in Chogogo, Papagayo en Livingstone resort.

Daarnaast wordt een Internationale Jury ingevlogen uit landen als Mexico, USA, US Virgin Islands, Frankrijk en van St. Maarten. Grote namen als voorzitter Pat Bailey en Henry Menin, die ook op de Olympische Spelen en de Americas Cup jureren. Uit Curaçao is Henry Hernandez uitgenodigd om zitting te nemen in het juryteam, waarvan de coordinatie ligt bij Barbara Nagelmakers. Uit Kroatie komt Alen Kustic om het wedstrijdcomite onder leiding van Harmen Donker te begeleiden. De chiefmeasurer Diego Freiria, is afkomstig uit Uruguay. Voorafgaand aan het kampioenschap moeten namelijk alle deelnemende teams hun materiaal laten meten en wegen. De internationale Optimist klasse (IODA) heeft strenge eisen opgesteld om de eenheid in de Optimistklasse te bewaken. Zo worden alle 204 zeilen bijvoorbeeld op 25 punten gecontroleerd. Dat komt neer op meer dan 2000 metingen aan de zeilen alleen al. Daarnaast worden de rompen, masten gieken, sprieten, roertjes en zwaardjes nog gecontroleerd. Dat wordt dus een nog een enorme klus voor de organisatie die inmiddels gelukkig vele lokale zeilfanaten in haar team heeft staan.