Aruba en Nederlandse Antillen willen vrijstelling vliegbelasting

bron nieuwsbrief Luchtvaartnieuws

ORANJESTAD - Aruba en de Nederlandse Antillen eisen dat ze vrijgesteld worden van de vliegbelasting die de Nederlandse regering per 1 juli invoert. Vanaf die dag moeten ook passagiers die naar de Caribische eilanden vliegen 45 euro bijbetalen. De Nederlandse regering wordt gevraagd om tekst en uitleg over de vliegbelasting, meldt Arnold Burlage in de Telegraaf.

“De maatregel is desastreus en mag niet doorgaan, omdat die ons in meerdere opzichten zwaar zal treffen. De taks staat haaks op de grote economische belangen van het toerisme naar onze eilanden”, aldus de minister in de Telegraaf. Niet alleen toeristen maar ook de grote stromen familieverkeer en inwoners met een smalle beurs worden door de belasting gedupeerd.

Aruba en de Nederlandse Antillen zijn de belangrijkste verre bestemming voor Nederlandse vakantiegangers, meer dan 150.000 per jaar. “Aan de ene kant wordt ons toerisme gestimuleerd, aan de andere kant wordt dat door minister Wouter Bos weer afgepakt”, aldus het verwijt van de minister op Aruba.

Nu het hoge tarief van de ticketbelasting voor bijvoorbeeld Turkije en de Canarische Eilanden is geschrapt is er volgens de minister sprake van meten met twee maten tegenover Aruba en de Nederlandse Antillen.

De Arubaanse verkeersminister Edison Briesen vraagt het Nederlandse kabinet in een uitgelekte brief om de omstreden vliegbelasting op de agenda te plaatsen voor de luchtvaartbesprekingen die minister Camiel Eurlings op 14 juni op Aruba voert. Ook Minister Maurice Adriaans van de Nederlandse Antillen is bij dit overleg betrokken.