Brinkman: 'good governance' vs corruptie

Tweede Kamerlid Hero Brinkman is er niet gerust op dat corruptie als onderwerp op de agenda van het aanstaande Parlementair Overleg Koninkrijkszaken (POK) wordt gezet, ondanks toezeggingen van de voorzitter van het POK, Willibrord van Beek, dat corruptie wordt meegenomen onder het kopje ‘goed bestuur’.

Brinkman is met name bezorgd dat zijn uitleg van het begrip corruptie door de Antilliaanse Delegatie gebruikt zal gaan worden om van Beek te vragen het reglement van orde van de Tweede Kamer toe te passen. Onder dit reglement is het mogelijk om een spreker het woord te ontnemen indien deze zich niet houdt aan het onderwerp van de vergadering.

Dick Drayer sprak vanochtend met Hero Brinkman en vroeg hem waarom corruptie niet onder de verzamelterm ‘goed bestuur’ zou vallen (4'35").

POK-voorzitter Willibrord van Beek stelt dat hij corruptie met opzet onder het kopje ‘goed bestuur’ heeft geplaatst, om discussies over dit onderwerp juist niet uit te sluiten: Willibrord van Beek (1'12").

Pedro Atacho, voorzitter van de Staten en leider van de Antilliaanse delegatie op het POK zal de discussie niet uit de weg gaan, maar vindt overigens wel dat beschuldigingen over corruptie feitelijk bij de rechter horen: Pedro Atacho (4'02").