Curaçao en Sint Maarten onder financieel toezicht

bron NOVUM

Sint Maarten en Curaçao zijn akkoord gegaan met toezicht op het aangaan van leningen en benoemingsprocedures bij overheidsbedrijven. In ruil hiervoor is overeenstemming bereikt over sanering van de schuld van de Caribische eilanden. Nederland draait op voor een groot deel van de 2,2 miljard euro die de eilanden in het krijt staan.

De bedoeling is dat nog dit jaar met de uitvoering van de afspraken wordt begonnen. Het College Financieel Toezicht, de toezichthouder die de financiën voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba al controleert, gaat dat ook doen voor Curaçao en Sint Maarten. Dat maakte staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) vrijdag bekend.

De afgelopen dagen voerde zij politiek overleg op de eilanden. Hierbij is definitief vastgesteld dat de streefdatum van 15 december als invoeringsdatum voor de nieuwe staatkundige verhoudingen niet haalbaar is. Op die datum wordt nu een rondetafelconferentie georganiseerd om voorbereide wetgeving te toetsen aan eerdere afspraken.

Curaçao en Sint Maarten worden nieuwe landen. De kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden gemeenten onder Nederlands bestuur. Nu vormen de vijf eilanden samen nog een onafhankelijk land, de Nederlandse Antillen.

De Antillen worden 'feitelijk' steeds meer ontmanteld, schrijft Bijleveld. De partijen hebben daarom besloten advies te vragen aan de Raad van State over een versnelling van de hervormingen. Het wetgevingsproces zou voor januari 2010 moeten zijn afgerond.