Nieuw project voor Antillianen/Arubanen in Den Bosch

bron: Proyecto Speransa

In ‘s-Hertogenbosch is er een nieuw project gestart voor de Antilliaanse en Arubaanse gemeenschap. Uit diverse namen is de keuze op Proyecto Speransa gevallen. Proyecto Speransa staat voor hoop, hoop op een betere Maatschappelijke Ondersteuning voor de Antillianen en Arubanen die in ‘s-Hertogenbosch wonen.

In ‘s-Hertogenbosch wonen ongeveer 1000 Antillianen en Arubanen, waarvan, naar verwachting, een groot gedeelte baat bij zal hebben dat een coach hen zal begeleiden op diverse leefgebieden.

De Antilliaanse/Arubaanse Stichting “Nos Baranka” heeft een onderzoek gehouden onder de Antilliaanse/Arubaanse gemeenschap waaruit is gebleken dat de problemen die landelijk onder Antillianen en Arubanen spelen ook in ’s-Hertogenbosch aan de orde zijn. Nos Baranka is het afgelopen jaar heel actief geweest met achterhalen van de oorzaken van de problemen en waar probleemsituaties bestaan.

Een aantal Antillianen en Arubanen hebben hun opleiding niet afgemaakt, hebben geen werk, geen geld en raken zo meer en meer in een neerwaartse spiraal. De lokale instellingen voor hulpverlening die deze mensen weer op pad kunnen helpen, bereiken jammer genoeg juist deze allochtone groepen minder goed. Er zijn twee kanten aan dit verhaal. Bekend is dat veel allochtonen hun vuile was niet buiten willen hangen en alleen hulp zoeken in eigen kring. Soms is er bij ouders en jongeren ook wantrouwen richting hulpverlening of is er negatieve beeldvorming. Anderzijds is de vraag of het aanbod voldoende is toegesneden op de verschillende etnische groepen en hun culturele verschillen.

Uit navraag bij diverse instellingen blijkt het bereik van Antillianen en Arubanen inderdaad achter te blijven, de gemeenschap is erg gesloten. Er wordt onderkend dat juist deze groep tijdelijk wel wat extra inspanning vraagt en nodig heeft. Om deze reden wil de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met Stichting “Nos Baranka” een extra impuls geven aan de toeleiding van Antillianen en Arubanen met problemen naar de reguliere hulpverlening en het verbeteren van de toegankelijkheid van deze instellingen.

In april 2008 is het Proyecto Speransa van start gegaan. Hierbij is een Antilliaanse coach ingezet die in samenwerking met het netwerk van Nos Baranka, de probleemjongeren en/of gezinnen opspoort, met hen in gesprek gaat en in beeld brengt wat de problemen zijn. Afhankelijk van de problematiek zal de coach aan de slag gaan en een plan van aanpak maken. Dit kan bestaan uit toeleiding naar een hulpverleninginstelling in ’s-Hertogenbosch. Om vervolgens het veelvoorkomende probleem van uitval of wegblijven tegen te gaan zal de coach ook tijdens het traject van andere betrokken instellingen een maatje blijven voor de betrokkene.

De coach dient vertrouwen op te bouwen binnen de gemeenschap. Daar waar mogelijk en wenselijk zal niet alleen richting hulpverlening worden geleid, maar juist gebruik worden gemaakt van het eigen netwerk en vrijwilligers van Nos Baranka. De opdracht van de coach is onder andere om mensen thuis te bezoeken en de problemen op te sporen, Antilliaanse en Arubaanse jongeren te begeleiden richting scholing/werk, schuldhulpverleningstrajecten op gang te brengen en drugs- drank- en/of gokverslaafden te begeleiden naar de hulpverlening.

Om de in deze periode opgebouwde expertise niet verloren te laten gaan worden bij de start van dit project direct de reguliere (hulpverlening) instellingen betrokken en de samenwerking op gang gebracht. Deze instellingen zijn o.a. Nos Baranka (zelforganisatie), Palet (2e-lijns ondersteuning), Divers (opbouwwerk), Juvans (wijkmaatschappelijk werk), woonconsulenten (corporaties), Novadic-Kentron (verslavingszorg), Reinier van Arkelgroep, maatschappelijke opvang, het leerwerkbanenproject, de schuldhulpverlening.

Proyecto Speransa , gestart in april 2008 zal begin 2010 worden afgerond. Proyecto Speransa is mogelijk gemaakt door financiële middelen vanuit de overheid, de provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch,

Als coach is de heer Jerôme Moniz aangesteld, hij is in dienst bij Juvans, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening die de directe dagelijkse leiding geeft. Jerôme Moniz zal vanaf 1 mei inloopspreekuur gaan houden op woensdag van 10.00 uur tot 12.00 uur, Luijbenstraat 21, en is tevens bereikbaar op telefoonnummer 073-6444244.