Serie lezingen over “Freeports of the Caribbean: Curaçao and Statia”

bron: NAAM

In het kader van de expositie “Freeports of the Caribbean: Curaçao and Statia in the 18th and 19th century” organiseert NAAM, in samenwerking met de UNA, vanaf 27 mei tot en met 1 juli een serie van 5 lezingen.

Daarvoor zijn personen gevraagd die recent onderzoek hebben gedaan naar het leven in de 18 e en 19e eeuw in Curaçao en St. Eustatius, de tijd van vrijhandel en vrijheidsstrijd, van helden, van gevluchte slaven en piraten.

De eerste lezing is van de sociologe en historica Dr. Linda Rupers en vindt op dinsdag 27 mei plaats onder de titel "A Messy Trade in Chocolate" . De Europese vraag naar chocola in de 18e eeuw zette aan tot een levendige smokkel in cacao bonen tussen Venezuela en Curaçao. Hierbij hadden vrouwen en mannen van Afrikaanse afkomst een sleutelrol, maar hun rol is veelal over het hoofd gezien.

De tweede lezing is op donderdag 29 mei en wordt verzorgd door de stadsarcheoloog van Amsterdam, Dr. Jerzy Gawronski. Hij spreekt onder de titel ‘Kaarten en de scherven van Willemstad” over het belang van kaarten en toont resultaten van archeologisch onderzoek in Punda. Dat doet hij samen met Andre Rancuret (Curaçao) en Bas van Sprew (Amsterdam , de cultuur historische waardenkaart

De andere lezingen zijn op dinsdag en wel 10 juni door de archeoloog van St. Eustatius, Dr. Grant Gilmore praat over “Blue beads, Afro-Caribbean wares, tumblers commodities to freedom?” , op 17 juni, Drs. Charles do Rego spreekt over ‘Ideanan di Libertat e Independensia, en 24 juni de publiciste Marjo Nederlof over ‘Kapers, dieven en ander gespuis’. De cyclus wordt besloten op 1 juli, met de artiest Tirzo Martha, de maker van de tentoonstelling. Zijn onderwerp is: ‘Reskate di Memoria: Uso di Arte i Siensia pa rekonstruí nos pasado’ . Entree is gratis.

Sponsors van de expositie en lezingen zijn Banco di Caribe, CPA, ENNIA, Postspaarbank, Bank van de Nederlandse Antillen, Prins Bernard Cultuurfonds N.A., Fortis Bank, Kamer van Koophandel, Fundashon W. C. Evertsz. Alle lezingen vinden plaats in het de bibliotheek van NAAM gebouw aan de Johan van Walcbeeckplein 13, en beginnen om 19:00 PM. Voor meer informatie: Liza Franciscio, naamna@onenet.an, telefoon 4621933/34