‘Wij willen de Antillen niet’

bron: opinieweekblad Elsevier
Eric Vrijsen

Volgens Venezuela’s tweede man Müller Rojas kan Hugo Chávez met een ‘kleine’ grondwetswijziging toch weer meedoen aan presidentsverkiezingen

‘Laat ik u het ledenaantal geven,’ zegt generaal b.d. Alberto Müller Rojas. ‘Onze partij heeft vijf miljoen zevenhonderdtweeëntwintigduizend en honderdzeven leden.’ Triomfantelijk leunt de eerste vicevoorzitter achterover. De Verenigde Socialistische Partij van Venezuela is ‘niet zozeer een massapartij, als wel een beweging van de menigten’. De partij verenigt een groot deel van het electoraat en ontwikkelt zich tot hét politieke instrument van Venezuela’s ster ke man, president Hugo Chávez.

Chávez ijverde vorig jaar voor een nieuwe Grondwet, waarin het socialistische karakter van Venezuela is vastgelegd en waarin staat dat hij ook ná 2013 zal kunnen doorregeren. Maar bij het referendum van december stemden de Venezolanen tegen.

Chávez resten nu nog vijf jaren als president. Is het denkbaar dat hij nadien actief blijft en de Venezolaanse politiek blijft domineren als partijvoorzitter of – naar het voorbeeld van Ruslands sterke man Vladimir Poetin – als eerste minister?
Alberto Müller Rojas: ‘Niet als eerste minister. Mogelijk wel als voorzitter van de revolutionaire partij. De partij is echt de beweging van Chávez. U moet begrijpen: zijn revolutie komt niet voort uit de kazernes, maar uit het volk. ‘Bij het referendum werd de nieuwe Grondwet helaas verworpen. Maar Chávez kan zich een volgende keer toch verkiesbaar stellen. Volgens de huidige Grondwet is dat niet toegestaan. Maar indien we een kleine passage wijzigen, kan hij zich wel kandideren. Het vervangen van één woord volstaat. Het is dus niet uitgesloten dat hij straks opnieuw de verkiezingen wint. Maar indien de partij sterk genoeg wordt, kan hij ook als voorzitter zijn stempel blijven drukken op het politieke proces. In dat geval zal hij iemand uit onze gelederen naar voren schuiven als presidentskandidaat.’

President Chávez heeft meer dan eens gezegd dat de Verenigde Staten een invasie voorbereiden. Voelt Venezuela zich nog steeds bedreigd?
Müller Rojas: ‘Dat voelen we niet alleen zo. Dat is een feit. De vierde Amerikaanse vloot domineert de Caribische wateren. Er is economische en psychologische pressie. De Verenigde Staten steunden de afgelopen jaren een staatsgreep tegen Chávez en een staking die de olieproductie lam legde. Daarom zijn wij ook bezorgd over de Amerikaanse militaire aanwezigheid op de Nederlandse Antillen. Onze zorgen werden versterkt door de verbale agressie van uw vorige minister van Defensie, Henk Kamp. Maar ik verzeker u: Venezuela heeft geen enkele aanvechting om Aruba, Bonaire en Curaçao aan het grondgebied toe te voegen. Wij hebben genoeg problemen en kopzorgen. Ik meen dat Nederland ongeveer zestig jaar geleden de eilanden aan ons wilde overdoen, maar wij gingen daar niet op in. We willen die eilanden niet. We zien wel met afgrijzen toe hoe de Verenigde Staten misbruik maken van de strategische ligging van de Antillen.’

Venezuela zegt zich tegen een eventuele Amerikaanse interventie te willen verdedigen met een volksmilitie van één miljoen mannen. Waar zijn al die militaire aankopen in Rusland dan voor nodig?
Müller Rojas: ‘Onze F-16 toestellen staan aan de grond bij gebrek aan reserveonderdelen, want de Verenigde Staten weigeren die te leveren. Via tussenhandelaren betalen we soms drie keer de cataloguswaarde. Daarom schakelen wij nu over op Sukoi-gevechtsvliegtuigen.
We verkopen onze F-16’s aan Iran. Natuurlijk, wij veronachtzamen onze conventionele strijdkrachten niet. Maar de kern van onze verdediging is toch de volksmilitie. Naar het voorbeeld van Zwitserland willen wij in elk dorp een strijdmacht van mannen met eenvoudige bewapening. De geweren worden vervaardigd met Russische technologie. We bouwen daartoe een eigen fabriek.’

Interpol-baas Ronald Noble zei dat op een laptop van de Colombiaanse guerrillaleider Raúl Reyes informatie is aangetroffen waaruit blijkt dat Chávez de verzetsstrijders in zijn buurland financieel en militair steunt.
Müller Rojas: ‘Die Noble is een leugenaar. CommandanteReyes kwam in maart om toen de Amerikanen in Ecuador een luchtaanval uitvoerden. De Colombiaanse luchtmacht kan ’s nachts niks. Het was een Amerikaanse actie, waar nu ook nog eens Amerikaanse propaganda op volgt.’

Brazilië stelt voor een Zuid-Amerikaans vredeskorps te vormen. Hoe ziet u een dergelijke strijdmacht?
Müller Rojas: ‘Zuid-Amerika wil autonoom zijn en heeft daarom een strijdmacht nodig. Misschien wordt het een geïntegreerd legerkorps, misschien een interventiemacht waarvoor landen ad hoc eenheden leveren. Dat moet de komende jaren blijken. In elk geval zal het een signaal zijn tegenover de continue intimidatie door de Verenigde Staten.’

Alberto Müller Rojas (72) is de belangrijkste vertrouweling van Venezuela’s president Hugo Chávez. Na een mislukte staatsgreep in 1992 kwam Chávez in 1998 via verkiezingen aan de macht. Generaal Müller Rojas was toen zijn campagnechef. Eenmaal president benoemde Chávez hem tot stafchef van de strijdkrachten. Op verzoek van de president richtte Müller Rojas in 2007 een politieke partij op voor de chavistas. Hiervan is hij vicevoorzitter en daarmee nummer twee in de politieke rangorde. Hij vindt dat Venezuela olie als een politiek wapen moet gebruiken.
Müller Rojas speelde een belangrijke rol bij de besprekingen met de Colombiaanse rebellen over de vrijlating van gijzelaars.