Zilveren Anjer voor Elis Juliana

bron: Antillenhuis/Rijksvoorlichtingsdienst

Hare Majesteit de Koningin reikt donderdag 19 juni in Paleis Noordeinde te Den Haag de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit. Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan Elis Juliana, Loek Dijkman, Cees Dekker, Hein van der Bruggen en Gerrit Hasendonckx.

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft de Koningin deze taak overgenomen.

Elis Juliana (Curaçao, 1927) zet zich al tientallen jaren in voor het cultuurbehoud op Curaçao. Hij heeft verhalen van oude Antillianen vastgelegd en kunst- en gebruiksvoorwerpen uit het verleden verzameld. Ook heeft hij de kennis over en het bespelen van oude Curaçaose muziekinstrumenten nieuw leven ingeblazen.
Loek Dijkman (Velsen, 1942) uit Leidenwerkt al zo’n twintig jaar aan de totstandkoming van projecten op cultureel terrein, zoals het Orgelpark in Amsterdam en beeldengalerie Het Depot in Wageningen. Daarnaast stimuleert hij talentvolle kunstenaars om zich te ontplooien.
Cees Dekker (Smitshoek, 1946) uit Obdamwerkt al ruim dertig jaar aan het behoud van varend en industrieel erfgoed. Hij stond aan de wieg van de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen en het Nationaal Register Varende Monumenten en bemoeide zich met De Stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens.
Hein van der Bruggen (Maasniel, 1949) uit Roermond is al dertig jaar bezig met het laten vastleggen van historisch belangrijke gebeurtenissen in Roermond en van levens van opmerkelijke Roermondenaren. Zelf schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Gerrit Hasendonckx (Lier, België, 1952) uit Kinrooi, België, is de oprichter van de Werkgroep Archeologie van de scholengemeenschap Philips van Horne in Weert. Via de werkgroep heeft hij dertig jaar lang jongeren kennis over en liefde voor de archeologie bijgebracht.