Zwavelvervuiling ISLA in 2007 weer ernstiger

(200% BOVEN DE VERGUNNINGSNORM!)

Isla metingen uit 2007 tonen aan dat de vervuiling met zwaveldioxide in 2007 ernstig is toegenomen. De bij de Milieudienst ingeleverde, niet openbaar gemaakte, rapportage meldt voor zwaveldioxide een jaargemiddelde van 156 microgram per m3, 200 procent van de toegestane slappe norm van 80 mcg/m3. In 2006 was dat nog 138 mcg/m3, in 2005 werd 85 mcg/m3 gemeten.

Dit blijkt uit een rapport dat recent is opgemaakt door Nederlandse deskundigen van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak. De Milieudienst liet vorig jaar aan SMOC weten dat het juist beter ging met de vervuiling. Uit de cijfers blijkt dus het tegenovergestelde.

Voorzitter Peter van Leeuwen van SMOC hierover: "Dit was te verwachten. De Isla investeert niets in milieumaatregelen, zo wordt keer op keer in rapporten aangetoond, en dan is verslechtering het logische gevolg. De Isla betaalt een fooi aan huur, geen cent belasting, meldt vorige week feestelijk honderden miljoenen winst en mag de bevolking, waaronder 6000 kinderen ongestraft vergiftigen en een onwaardig leven opleggen. Ondanks alle woorden die er inmiddels aan dit milieuschandaal worden gewijd, gebeurt er niets vanuit de overheid en de Isla. Het blijft onvoorstelbaar dat dit anno 2008 kan in het Koninkrijk der Nederlanden. ".

SMOC is met de Stichting Humanitaire Zorg en 26 bewoners onder de rook verwikkeld in rechtszaken tegen overheid en Isla. "Binnenkort worden die vervolgd. Er zijn deskundigenrapporten gemaakt. Die worden nu bestudeerd. We hebben er alle vertrouwen in dat onze strijd tegen dit onrecht een goed vervolg krijgt".

Hoewel gedeputeerde Davelaar vorig jaar eigen metingen aankondigde en sancties bij overtredingen van de Hindervergunning, worden tot op heden geen eigen metingen verricht en worden er geen boetes opgelegd. "Binnen de overheid is geen dossierkennis. In de praktijk gebeurt er binnen de overheid helemaal niets, sterker, aangekondigde onderzoeken worden uitgesteld, meetapparatuur wordt niet aangeschaft, en ondertussen worden weer onderhandelingen met de PDVSA aangekondigd en alweer nieuwe studies. Waarover die onderhandelingen en studies gaan weet niemand, en reeds aanwezige studies worden kennelijk niet gelezen.

De Isla heeft zelf volgehouden tegenover de rechter dat ze dicht moet als ze aan de huidige milieueisen moet voldoen. Het lijkt erop dat ze gelijk gaan krijgen en het is verheugend om te lezen in het Sociaal Economisch Initiatief (SEI) 2008 dat er eindelijk geld wordt gereserveerd voor studies naar alternatieve ontwikkeling van het Schottegat. Maar zonder inbreng van externe deskundigen zal er weinig van die studies terecht komen. Daarom heeft SMOC er bij Staatsecretaris Bijleveld op aangedrongen dat Nederland zich actief moet opstellen en desnoods moet ingrijpen met een Maatregel van Koninkrijksbestuur. Kamerbreed zijn daar ook vragen over gesteld. Wij zijn zeer benieuwd naar de reactie van mevrouw Bijleveld".

Zwaveldioxide is een kleurloos gas dat ruikt naar verbrande lucifers. Het veroorzaakt verslechtering van de longfunctie, hart- en vaataandoeningen, ziekenhuisopnames en vroegtijdige dood. Volgens het Ecorys NEI rapport vallen er op Curaçao 10 vroegtijdige doden te betreuren op jaarbasis bij een jaargemiddelde SO2-concentratie van 93 mcg/m3. "Dit is op basis van een wetenschappelijke formule die internationaal aanvaard wordt. Het is duidelijk dat bij een concentratie van 158 mcg/m3 er meer doden te verwachten zijn", aldus de voorzitter van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (SMOC).