Antillianen Manfred Janga en Roderick Volk ronden studie succesvol af aan Conservatorium

bron: Randal Corsen

Manfred Janga en Roderick Volk hebben donderdag 26 juni 2008 succesvol hun studie afgerond aan de Wereldmuziekafdeling van het Rotterdams Conservatorium, allebei met een eindexamenconcert in het Bibliotheek theater in Rotterdam.

Dit is heel bijzonder en een positief bericht via Antillenhuisinfo waard. Het zit namelijk zo: de meeste Antilliaanse studenten die in Rotterdam aan een opleiding beginnen haken vroegtijdig af. Velen beginnen vol goede moed aan een conservatorium opleiding, maar de meesten haken stuk voor stuk af, alvorens hun studie af te ronden, en meestal is het gebrek aan discipline een probleem, zeker niet het gebrek aan talent. De reden zou kunnen zijn dat er toch een te groot cultuurverschil blijkt te zijn, daarbij is men op Curaçao vaak gewend om heel praktijkgericht bezig te zijn, terwijl je op een conservatorium ook in de breedte geschoold wordt. Gedurende afgelopen studiejaar jaar zijn er weer minstens drie studenten, afkomstig uit Curaçao, die hun studie vroegtijdig hebben onderbroken.

Ik ben dan ook extra trots op dat Roderick Volk en Manfred Janga allebei een goed examenprogramma hebben gepresenteerd, en dat dit door de examencommissie heel goed is gehonoreerd. Pianist Manfred Janga is afgestudeerd met het cijfer 8, percussionist Roderick Volk is afgestudeerd met het cijfer 9! Daar mogen wij Antillianen erg trots op zijn! Deze hoge cijfers worden nl niet zomaar gegeven. Beide heren hebben gedurende hun studie zichzelf goed ontwikkeld, hebben veel zelfdiscipline en ambitie getoond om te studie tot een succesvol einde te brengen. Daarbij was hun examenprogramma zeer goed verzorgd, en hebben beide veel muzikaliteit en artistieke visie getoond. Ik had zelf de eer om als extern jurylid aanwezig te zijn in hun examencommissie (in examencommissies nodigen ze ook vaak een commissielid uit die niet als docent op het betreffende conservatorium werkzaam is) Ik heb zelf ook een nummer met Roderick meegespeeld tijdens zijn examen.

In het kort iets over beide heren: Manfred Janga speelt met o.a. Siembra, en Roderick Volk speelt onder andere met Cache Deluxe en Randal Corsen’s Tumbabo. Ik weet zeker dat beide heren een groot voorbeeld zullen zijn voor de volgende lichting Antilliaanse musici die besluiten een conservatoriumopleiding te volgen.