Artist in Residence IBB in Curaçaos Museum

bron: Instituto Buena Bista

Beeldend kunstenaar Avantia Damberg (Leeuwarden, 1977) heeft een zeer sterke band met Curaçao. Als kind van Curaçaose ouders bracht zij tot nu toe ongeveer de helft van haar leven door in Nederland,onder andere voor haar studie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam waar zij in 2007 afstudeerde. Het Instituto Buena Bista (IBB) nodigde haar uit voor een woon/werk periode die mogelijk werd gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten,Vormgeving en Bouwkunst te Amsterdam.

Avantia heeft een fascinatie voor portretten. Voor haar is dit een beginpunt voor ieder werk want het is de mens daarachter die haar uiteindelijk het meest interesseert. Het weerbarstige proces om de mens achter het gezicht zichtbaar te maken,gaat zij telkens op eigenzinnige wijze aan. Het kan een audiovisueel werk zijn, het kan een sociaal project inhouden,het hoeft niet perse het gelaat van een mens te tonen het belangrijkste blijft de mens uit zijn omhulsel te lokken.

Ter afsluiting van haar werkperiode op Curaçao toont Avantia Damberg in de Snip Galerie van het Curaçaos Museum haar video-installatie The Sea and Me.

Centraal hierin staat de mens. Hierbij gaat het om zijn relatie tot de basis, de rots waarop hij leeft, en de zee waardoor hij omgeven wordt. Het gegeven van een eiland dat altijd omgeven is door die oneindige zee laat onuitwisbare indrukken achter op haar bewoners, indrukken van liefde en haat maar nooit onverschilligheid.