EU: Praten over UPG-status

DEN HAAG - Curaçao en Sint Maarten, in de toekomst aparte landen binnen het Koninkrijk, zijn door de Europese Commissie uitgenodigd om te praten over een status als Ultra Perifeer Gebied (UPG) van Europa. Dat gebeurde via de publicatie van een zogenoemd 'groenboek' door Europees commissaris Louis Michel.

Michel wil alle overzeese gebiedsdelen van de Europese landen raadplegen over de invulling van een eventuele UPG-status. Hij is een warm voorstander van die status voor de eilanden.

De fractie van de Socialistische Partij in het Europees Parlement staat wat sceptischer tegenover de UPG-status. Die is volgens parlementariër Erik Meijer ook bedoeld om overzee meer macht te krijgen. "Europa probeert zich machtig te maken door te laten zien dat men elders in de wereld allerlei voorposten heeft. Dat machtsvertoon is geen goede zaak."

Begin volgende maand moet het debat over de UPG status echt beginnen, in october wil de Europese commissie een voorstel via een witboek indienen.

Luistert u naar Erik Meijer (SP) en Lambert van Nistelrooij (CDA) in een bijdrage van Jan Willem Oomen van Radio Nederland Wereldomroep: (3'20") (Audio RNWO).