Mogelijk tbs-klinieken op de Antillen

bron: Volkskrant

WILLEMSTAD - Minister Hirsch Ballin van Justitie onderzoekt het nut van een tbs-kliniek op Aruba, een instelling voor jeugdige tbs’ers op Curaçao en een psychiatrisch forensisch instituut op St. Maarten. Dit heeft de minister gezegd tijdens zijn bezoek aan Aruba en Curaçao.

Er is op Aruba of de Antillen nu geen adequate zorg of opvang voor delinquenten met een psychische stoornis. Een tbs-inrichting op Aruba zou de gedetineerden kunnen herber gen van alle eilanden van het Koninkrijk, maar ook Antillianen en Arubanen die in Nederland tbs hebben gekregen en waarvan men vindt dat ze beter in hun eigen omgeving kunnen worden verpleegd. Of dit een haalbaar plan is, zou volgens de minister nog voor het einde van dit jaar duidelijk moeten zijn.

Staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties, die samen met Hirsch Ballin op werkbezoek was op de Antillen, heeft boos gedreigd het geld terug te vorderen dat is voorzien voor handhaving van de milieunormen op Curaçao als het bestuurscollege de Isla-olieraffinaderij niet aan de huidige eisen houdt. ‘In het vierde kwartaal van dit jaar moet de bestaande milieuwetgeving gehandhaafd worden’, zei Bijleveld, ‘als dat niet lukt moet het geld terug worden betaald.’

De Isla-petroleumraffinaderij is landseigendom en de grootste vervuiler van het eiland.
Er lopen verschillende procedures tegen het bedrijf die zijn aangespannen door de milieubeweging.