Nederlanders op Antillen en Aruba stemmen voor Europarlement

bron: ANP

Nederlanders die op de Nederlandse Antillen en Aruba wonen, mogen volgend jaar voor het eerst stemmen voor het Europees Parlement. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt deze uitbreiding van de groep kiesgerechtigden. Dat bleek donderdag tijdens een debat met staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) over haar voorstel om de Kieswet op dit punt te veranderen. Aanleiding daarvoor zijn uitspraken van de Raad van State en het Europese Hof van Justitie. Die bepaalden dat er geen verschil mag worden gemaakt tussen Nederlanders buiten Europa en Nederlanders op de Antillen en Aruba.

De zaak werd destijds aangespannen door twee Nederlanders die op Aruba wonen en in 2004 voor het Europees Parlement wilden stemmen. Hun verzoek werd toen afgewezen met het argument dat Aruba weliswaar onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, maar niet van het grondgebied van de Europese Unie. De betrokkenen hadden volgens de Kieswet alleen mogen stemmen als ze ooit tien jaar in Nederland hadden gewoond, wat niet het geval was.

Daarin komt nu verandering. Kiesgerechtigden op de Antillen en Aruba die hun stem willen uitbrengen, moeten zich voorafgaande aan een verkiezing laten registreren bij de gemeente Den Haag. Vervolgens kunnen ze per post stemmen. Deze procedure geldt al voor andere Nederlanders die vanuit het buitenland aan verkiezingen deelnemen, legde Bijleveld uit.

De bewindsvrouw verwacht overigens dat de belangstelling op de Antillen en Aruba voor de Europese verkiezingen gering zal zijn. Wel komt er, zoals gebruikelijk, een ’opkomstbevorderende’ campagne die ook de nieuwe kiesgerechtigden informeert over de verkiezing voor het Europarlement.

Na de verkiezing, in juni volgend jaar, volgt een evaluatie naar de gang van zaken.