Nederlandse Juristenvereniging jaarprijs 2008 voor Prof. mr. Jaime Saleh

bron: NJV

De Nederlandse Juristenvereniging is een algemene juristenvereniging die door haar preadviezen en door de besprekingen van deze adviezen een bijdrage wil leveren aan de rechtstoepassing en rechtsontwikkeling. Rechtsorde en rechtsstaat rekenen we tot de essentie van democratie en vrijheid. De Nederlandse Juristenvereniging opereert niet in isolement of vanuit een ivoren toren. Weliswaar discussieren juristen in verenigingsverband maar zij doen dat vanuit hun professie en leveren zo een bijdrage aan het maatschappelijke debat. Dat is wezenlijk voor het functioneren van de rechtsstaat. Daarom richten we ons tijdens de jaarvergaderingen ook tot de overheid en de wetgever. Maar daarnaast willen we van tijd tot tijd de focus richten op de beroepsbeoefenaar die op bijzondere wijze invulling geeft aan de maatschappelijke rol van de jurist. Daarmee vragen we dan tevens aandacht voor het doel waarvoor deze collega zich inzet. Vier jaar geleden hebben we daarom de NJV-prijs ingesteld die wordt toegekend aan de jurist die naast zijn of haar gewone werk een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de rechtsontwikkeling of rechtstoepassing of wiens persoonlijke inzet van grote maatschappelijke betekenis is.Dit jaar wordt deze prijs toegekend aan Prof. Mr. Jaime M. Saleh. Hij was onder veel meer van 1 september 1979 tot 15 januari 1990 President van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba, nadien Gouverneur van de Nederlandse Antillen tot 1 juli 2002 en is Minister van Staat en Bijzonder hoogleraar Constitutioneel Koninkrijksrecht aan de Universiteit van Utrecht.Graag zouden wij in de gelegenheid zijn geweest de NJV-prijs - het beeldje van de Utrechtse kunstenares Else Ringnalda, voorstellende Vrouwe Justitia die met de hand op het hart het juiste midden vindt - persoonlijk aan Jaime Saleh te overhandigen.

Dringende werkzaamheden in de Nederlandse Antillen hebben het onontkoombaar gemaakt dat zijn aanwezigheid daar op dit moment noodzakelijk is en hij dus hier niet aanwezig kan zijn.Sociale cohesie en gemeenschapszin als weefsel van de rechtsstaat, zijn niet mogelijk zonder erkenning van verscheidenheid van culturele tradities. De preadviezen van vandaag stellen vraagstukken van multiculturaliteit indringend in het licht.

Voor een vruchtbare samenwerking en ontwikkeling zijn gelijkwaardigheid, respect voor elkaars religie en cultuur alsmede een open mind waarmee de daarmee gepaard gaande verschillen tegemoet worden getreden, noodzakelijke ingredi?nten. Noodzakelijk, willen we in vrijheid, verscheidenheid en solidariteit met elkaar kunnen samenleven.

Investeren in gemeenschappelijkheid en het overbruggen van tegenstellingen is voor Jaime Saleh in heel zijn loopbaan een vanzelfsprekend streven geweest bij zijn talloze maatschappelijke, bestuurlijke en juridische activiteiten, niet alleen binnen de gemeenschap van de Nederlandse Antillen en Aruba, maar juist ook en beter gezegd wellicht, bovenal ter bevordering van de verbondenheid tussen de koninkrijkslanden en hun burgers onderling.

Daarbij gaat het hem niet alleen om het zoeken naar gemeenschappelijkheid op theoretisch niveau, maar naar wat in een rechtvaardige, loyale en integere samenleving zo praktisch mogelijk te verwezenlijken valt. Het kan niet anders of persoonlijk het goede voorbeeld geven is daarbij onontbeerlijk. En dat is precies wat Jaime Saleh bij alle activiteiten die hij heeft ondernomen in zo ruime mate heeft gedaan.Door toekenning van deze prijs willen wij alles waarvoor Jaime Saleh staat onderstrepen, in de hoop dat wij op die manier een bijdrage leveren aan de bevordering van de verdraagzaamheid in onze gemeenschappelijke wereld.Wij verheugen ons de NJV-prijs 2008 binnenkort aan Jaime Saleh en petit comité te kunnen overhandigen.