Nieuwste cd van Randal Corsen heet ‘Dulsura di Korsou’

bron: Amsterdam Jazz Agency

Na het winnen van een Edison Jazz Award voor zijn cd ‘Evolushón’ (2004) en het uitbrengen van ‘Armonia’ (2007), opgenomen met een all-star bezetting uit de internationale jazzscene, zou je denken dat Randal een voortreffelijk jazz-pianist is. Dat is ook zo. Maar dat niet alleen. Randal laat zich niet makkelijk in een hokje plaatsen; met zijn nieuwe cd ‘Dulsura di Korsou’ gaat hij terug naar zijn ‘roots’, met een selectie van bekende en minder bekende folklore songs van zijn geliefde eiland. De liedjes vertegenwoordigen meer dan een eeuw muziekgeschiedenis van Curaçao en brengen een hommage aan een aantal van de belangrijkste componisten van het eiland.

Een waarschuwing is hier dus op zijn plaats: dit is geen jazz album! Of toch wel? De musici komen grotendeels uit de jazz en ja, dat hoor je. En er is ruimte voor improvisatie. Maar, als we het dan toch in een hokje moeten stoppen kan de muziek het best omschreven worden als hedendaagse folklore of wereldmuziek. Voor deze opnames nodigde Randal een groep muzikale vrienden uit. De meesten van hen zijn geboren op Curaçao. Met hen nam hij dertien stukken op die de typische muziekstijlen van Curaçao laten horen: de tumba, de danza, de Antilliaanse wals, de Muzik di Zumbi en de seú. Er staat ook een montuno op; geworteld in Cuba werd dit ook een ontzettend populair genre op Curaçao.

Er worden veel traditionele instrumenten gebruikt, zoals de wiri, chapi, tambu grandi en bari (percussie), de kachu (koe-hoorn) en de kwarta (vier-snarige folklore gitaar), maar ook drums, electrische gitaar en bas, waardoor de muziek weer een modernere sound krijgt. Een aantal stukken zijn instrumentaal maar de meeste worden gezongen in Papiamentu.

Het resultaat: Dulsura di Korsou, een feestelijke ode aan een prachtig eiland! ‘Dulsura di Korsou’ wordt op zondag 29 juni a.s. gepresenteerd tijdens ‘Curaçao in Concert’, een uniek concert van Randal Corsen & Friends in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Voor deze gelegenheid wordt o.a. de bekende Curaçaose singer/songwriter Oswin ‘Chin’ Behilia ingevlogen en zijn er gastoptredens van Izaline Calister en Francien van Tuinen.

CD titel : Dulsura di Korsou
Artiest : Randal Corsen & Friends
Label : AJA Records
Catalogus nr . : AJA 10863
Distributie : Bertus Distributie & Marketing
Release datum : 30 juni 2008