PVNA: mensenhandel en -smokkel probleem op Antillen

Vanochtend heeft de Ministriële Stuurgroep Vergadering Plan Veiligheid en Rechtshandhaving (PVNA) plaastgevonden. Daarbij waren zowel staatsecretaris Ank Bijleveld en minister van Justitie Ernst Hirsch-Balin voor Nederland aanwezig.

Dit plan omvat een drietal aandachtsgebieden op het beleidsterrein van Justitie: preventie, repressie en duurzame bedrijfsvoering. Vandaag is er gekeken naar de voortgang van de afspraken zoals die eerder zijn gemaakt en naar de toekomst van veiligheid in het kader van het staatkundigproces.

Tijdens het overleg is veel aandacht besteedt aan mensenhandel en mensensmokkel, dat net als in Europa een groot probleem is op de Antillen. De Antillen werken in het kader van de bestrijding van mensenhandel nauw samen met de Koninklijke Marechaussee.

Luistert u naar de volgende bijdrage van collega Dick Drayer. U hoort achtereenvolgens de Nederlandse Minister van Justitie Ernst Hirsch-Balin en daarna zijn collega op de Antillen, minister David Dick: (5'22")

Het PVNA, dat verlengd is tot december 2008, zal een vervolg krijgen in october van dit jaar wanneer Antilliaanse en Nederlandse politici elkaar hierover opnieuw spreken. Of er een derde PVNA komt, wordt dan ook opnieuw bekeken.