Startersmissie van IntEnt naar Curaçao succesvol

bron: Otti Thomas

De Startersmissie van Stichting IntEnt uit Nederland naar Curaçao is een groot succes gebleken. De tien startende ondernemers die deelnamen, hebben allemaal vooruitgang geboekt. Enkelen moesten hun plannen aanpassen, maar alle deelnemers vonden het een leerzaam en interessant programma.

Dat bleek donderdagavond tijdens de IntEnt Business Club Meeting, een van de laatste gezamelijke bijeenkomsten van de Startersmissie Curaçao. Na een rondleiding in het Nationaal Archeologisch en Antropologisch Museum waar momenteel de tentoonstelling “Freeport of the Caribbean: Curaçao and Statia” draait, luisterden de nieuwe ondernemers naar de succesverhalen van twee ondernemers met veel ervaring: Roderick Lucia van Building Depot en Jacqueline Bernabela van Verzekeringswinkel Pearl. Zij kwamen met belangrijke tips: beperk risico’s door niet te groot te beginnen, een goede marktverkenning en een goed businessplan, besef dat Curaçao geen Nederland is en zorg voor een goede relatie met werknemers en klanten. Het belangrijkste is echter dat ondernemers doorzettingsvermogen moeten hebben.

De verhalen van Lucia en Bernabela sloten precies aan bij het doel van de IntEnt Business Club Meeting, namelijk het uitwisselen van ervaringen en contacten en elkaar een steuntje in de rug geven. Na de intensieve weken op Curaçao was met name deze steun welkom bij een aantal deelnemers. Marlena Blaauw-Manuel had bijvoorbeeld een dip, omdat er veel initiatieven zijn op het gebied van toerisme en omdat het vinden van een geschikte locatie ook veel energie kostte. De succesverhalen gaven haar nieuwe energie. ,,Ik ga naar Nederland om alles nog eens op een rijtje te zetten, maar ik heb ook geleerd dat mijn plan wel een meerwaarde heeft.” Jelle Bax moet zijn plan gedeeltelijk herzien, omdat een ander bedrijf eenzelfde activiteit wilde ondernemen als hij, maar Christopher Jacobus heeft grote vooruitgang geboekt met zijn overdekte speeltuin. Hij heeft zelfs een geschikt stuk grond gevonden.

IntEnt, een Nederlandse organisatie die ondernemen ‘over de grens’ stimuleert en begeleidt, en initiatiefnemer van de Startersmissie, kijkt tevreden terug op de afgelopen weken. ,,Nadat de deelnemers de afgelopen week veel met hun eigen plannen en contacten zijn bezig geweest, merken we dat ze een hechte groep vormen’’, aldus Jane Martie-Chatlein. ,,Mensen ondersteunen elkaar’’, vult Iwan Zunder aan. IntEnt noemt ook de gastvrijheid en het enthousiasme van Curaçao als een van de grote pluspunten en overweegt om later dit jaar een tweede Startersmissie Curaçao te organiseren.

De Kamer van Koophandel en Nijverheid Curaçao, die het bezoek coordineerde, is ook tevreden. ,,We hopen dat alle deelnemers succesvol zullen zijn en dat we ze weer terugzien op het eiland. Doorzetten is een eerste voorwaarde voor succesvol ondernemen. Het uitwisselen van ervaringen, zoals tijdens de IntEnt Business Club Meeting kan daarbij helpen’’, aldus Mila Bakhuis van de Kamer van Koophandel.