UPG-status voor Curaçao voorlopig niet haalbaar

In het kader van de staatkundige hervormingen heeft staatsecretaris Ank Bijleveld gevraagd aan Curaçao en Sint Maarten om voor 1 oktober 2008 aan te geven hoe beide eilanden denken over de relatie met de Europese Unie binnen de nieuwe staatkundige verhoudingen.

De huidige economische en juridische status wordt ook wel LGO-status (Landen en Gebieden Overzee) genoemd, een andere vorm heet UPG (Ultraperifeer Gebied).
Deze laatste status omvat totale integratie met de Europese Unie via lidstaat Nederland, met waardoor Europese regel- en wetgeving van toepassing zal zijn op de nieuwe Eilandgebieden.

Gisteren sprak radio Hoyer met politicus en econoom Alex Rosaria over deze twee relaties met de Europese Unie, vandaag praat Dick Drayer met Sietse van der Woude, jurist en docent aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UNA en vroeg hem wat de juridische implicaties van een UPG status voor Curaçao zijn. Van de Woude denkt dat het justitieel apparaat op Curaçao - door de huidige grote achterstanden in wetgeving - ‘oververhit’ zal raken indien voldaan zou moeten worden aan een totaalpakket van Europese wetgeving: (7'36").