WK voetbal van 2010 is voor de Antillen al voorbij

bron: BN/De Stem

Uitgerekend een jongen van de eilanden zelf deed de Nederlandse Antillen zondagnacht de das om. Met nog een klein kwartier te gaan kopte Eugene Martha (van de Antilliaanse club Jong Colombia) de bal in eigen doel. Haïti gaf die goedkoop verkregen voorsprong (0-1) niet meer uit handen en plaatste zich voor de eerste groepsfase van de WK-kwalificatiestrijd.

De dreun van de uitschakeling kwam hard aan bij de Nederlandse Antillen. "Even daarvoor hadden we het Nederlands elftal gezien. Dat was anders. Die nederlaag zag je aankomen. Die van ons niet. Voor rust was Haïti misschien beter. Na rust in geen geval. Kregen wij echt de beste kansen", wist Leen Looyen. Moeiteloos haalde de bondscoach uit Berg en Dal drie momenten terug. "Loran miste een kopbal op vijf meter van het doel, Bito had moeten scoren. Kreeg een vrije schietkans op tien meter en die kopbal van Robin Nelisse telde ik al, maar toen hing de keeper plots in de kruising." En toen was daar het moment van Eugene Martha. "Die jongen is normaal geen basisspeler, maar na twintig minuten viel Shelton Marthis achterin weg met een spierscheuring. Moest ik Martha wel brengen, want Angelo Cijntje miste ik ook al door een schorsing", gaf Looyen aan dat zijn wisselmogelijkheden beperkt waren.

In de 77e minuut ging het vervolgens helemaal mis. "Een corner van Haïti. Er was eigenlijk weinig aan de hand. Maar Martha dacht dat de keeper zou komen. Toen dat niet gebeurde, raakte hij in paniek en kopte de bal zomaar binnen bij de tweede paal. Moet je voorstellen. Die jongen woont hier op het eiland. Hij zat helemaal stuk. Zoals iedereen na afloop in de kleedkamer. Maar ik kan niemand iets verwijten. We hebben er allemaal keihard voor gewerkt. Het was een mooi avontuur. Nicaragua hebben we uitgeschakeld. Tegen Haïti hebben we onze kansen gehad, maar uiteindelijk is het niet gelukt. Zuur, als je bedenkt dat we in die serie van vier wedstrijden een goal tegen krijgen omdat we die zelf maken."

Voor Greg Elias was de uitschakeling geen reden om de nationale voetbalploeg van de Antillen te laten vallen. Gistermiddag nam de man, die zich als grote geldschieter van het aan de nationale voetbalploeg gelinkte Miracle Project inzet voor de kansarme jongeren op de Antillen, persoonlijk afscheid van de spelers en technische staf."

Als het aan Elias ligt, beginnen we bij een volgende kwalificatie voor een groot toernooi twee jaar en niet twee maanden van tevoren", zei Looyen. Of hij daar zelf dan weer bij is, weet de bondscoach nog niet. "Ik wil alles eerst even op een rijtje zetten. Tenslotte ben ik ook hoofdscout bij NEC en heb ik een eigen bedrijf." Maar zonde bleef het, die uitschakeling. "Omdat", wist Looyen, "we anders in een poulefase terecht waren gekomen met landen als El Salvador en Suriname. Hadden we bij de eerste twee moeten eindigen om de echte WK-kwalificatiegroep te bereiken. Dat was ons gelukt. Weet ik zeker."