Antillen in beroep om homohuwelijk

bron ANP

AMSTERDAM - De Antilliaanse regering gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Willemstad die er op neerkomt dat in Nederland getrouwde homoparen op Aruba en de Nederlandse Antillen dezelfde rechten hebben als in Nederland. Dat heeft de Antilliaanse minister van Volksgezondheid Omayra Leeflang dinsdag gezegd in een vraaggesprek met de Wereldomroep.

Leeflang noemt het een principiële zaak. De Antillen kennen het homohuwelijk niet. Volgens de Antilliaanse definitie is een huwelijk monogaam en heteroseksueel. De Nederlandse opvatting over het huwelijk kan niet zomaar de Antilliaanse definitie opzij zetten, vindt zij.

Als dat met het huwelijk kan, kan het straks misschien ook met abortus en euthanasie. Ook daarvoor gelden op de Antillen andere regels dan in Nederland. Het belang van de zaak reikt dan ook verder dan het homohuwelijk, aldus Leeflang. Zij wil weten in hoeverre de landen van het Koninkrijk hun eigen zaken kunnen regelen.

De rechter in Willemstad deed de uitspraak in een zaak van een lesbisch echtpaar. De vrouw wilde haar echtgenote en haar minderjarige kinderen aanmelden als meeverzekerden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BVZ) op Curaçao. Op advies van de minister van Onderwijs en Volksgezondheid weigerde de verzekeraar dat met het argument dat een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd.