Beëdiging tot ‘Buitengewoon Agent van Politie’ op de Nederlandse Antillen

Nederlandse Antillen, mr. A.C. van der Schans, beëdigde vanmiddag acht opvarenden van Hr.Ms. Van Speijk en elf medewerkers van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba tot ‘Buitengewoon Agent van Politie’ op de Nederlandse Antillen.

De status van ‘Buitengewoon Agent van Politie’ (BAVPOL) houdt in dat de beëdigde personen opsporings- en toezichthoudende taken mogen uitvoeren in de wateren van de Nederlandse Antillen. Zo mag het nieuwe stationsschip in het Caraïbisch Gebied met de beëdigde BAVPOL-ers aan boord nu dan ook zelfstandig kustwachttaken uitvoeren binnen de territoriale wateren. Dit betekent dat Hr.Ms. Van Speijk binnen de 12-mijls zone van de eilanden kan optreden tegen drugstransporten, illegale immigratie, visserij- en milieudelicten.

De beëdigde militairen en kustwachtmedewerkers hebben een uitgebreide BAVPOL-cursus gevolgd, met daarin aandacht voor staatsinrichting, het opmaken van een proces verbaal en alle relevante wet- en regelgeving.
Foto: Koninklijke Marine
De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen geflankeerd door alle beëdigde militairen en kustwachtmedewerkers.