Inflatie 4,6% op hoogste punt sinds 2001

WILLEMSTAD - Het consumentenprijsindexcijfer van Curaçao is in de maand juni 2008 met 1,9 procent gestegen ten opzichte van de maand mei 2008.

Gemeten over de afgelopen periode van twaalf maanden, namen de prijzen met 4,6 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit de gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek heden bekend heeft gemaakt.

Wonen (+3,4%) en vervoer en communicatie (+2,3%) lieten sterke prijsstijgingen zien. In beide categorieën is dit vooral veroorzaakt door duurdere energiedragers: elektra werd 18,5 procent duurder, diesel 15,8 procent en benzine 9,0 procent. De prijsstijgingen van deze energiedragers zijn tezamen verantwoordelijk voor driekwart van de totale stijging van de consumentenprijsindex.

Ook de prijzen van nieuwe en tweedehands auto’s stegen (+2,3%). Voedingsmiddelen waren met een prijsstijging van 1,6 procent ook weer flink duurder. Alle groepen voedingsmiddelen hebben bijgedragen aan deze prijsstijging, maar met name graanproducten (+3,0%) en kant-en-klare gerechten (+2,8%) werden flink duurder. Spijsvetten (+2,1%), suiker en chocolade (2,0%) en vlees en vis (+1,8%) lieten eveneens behoorlijke prijsstijgingen zien. Andere groepen voedingsmiddelen werden tussen 0,8 en 1,1 procent duurder.

Ook de prijzen van woninginrichting en huisraad (+0,7%), dranken en rookwaren (+0,4%) en de categorie overig (+0,3%) zijn in juni gestegen. Gezondheidszorg was even duur als in mei. De prijzen van recreatie en ontwikkeling (-0,1%) en kleding en schoeisel (-0,2%) lieten een lichte daling zien.

Lange-termijn inflatie
Het twaalfmaandsgemiddelde van de prijzen lag in juni 2008 4,6 procent hoger dan in juni 2007. Dit cijfer geeft volgens het CBS een goed beeld van de lange-termijn inflatie. De stijgende inflatietrend heeft zich versterkt voortgezet, waardoor de inflatie het hoogste niveau heeft bereikt sinds maart 2001.