Humanistische Alliantie: Aruba en de Antillen in de pas met Homorechten

Woordvoerder André Hielkema reageert hiermee op het feit dat de Antilliaanse regering in beroep gaat tegen de uitspraak dat het opengestelde burgerlijk huwelijk aan lesbische en homoparen dezelfde rechten geeft als in Nederland.

Een lesbische vrouw wilde haar echtgenote en haar minderjarige kinderen aanmelden als meeverzekerden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) op Curaçao. Op advies van minister Omayra Leeflang weigerde de verzekeraar dat met het argument dat een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd. De rechter besliste echter dat de BZV het gezin alsnog in moet schrijven. De regering gaat in hoger beroep.

André Hielkema: “Homo- en lesborechten zijn mensenrechten. Het is jammer dat er binnen het koninkrijk verschillen zijn op het gebied van homorechten. Of de Antillen uit de pas mogen lopen, moet de rechter in hoger beroep bepalen.”

In het gebied zijn behoorlijke vorderingen gaande op het gebied van homo- en lesborechten, zo weet Hielkema. “In alle landen is de discriminatie in de wet opgeheven. Dat de Nederlandse Antillen een probleem maken van het opengestelde huwelijk is een tegenstrijdige beweging. Ik zou graag zien dat ze meegaan in de progressieve stroom in Latijns-Amerika.”

In het onlangs verschenen boek ‘Urgentie geboden. Homo- en lesborechten zijn mensenrechten’ is het hoofdstuk ‘Niet-heteroseksueel ouderschap in Latijns-Amerika’ aan adoptie door homo- en lesboparen gewijd. Hoogleraar Juan Marco Vaggione schrijft dat ‘de eis van homo’s en lesbo’s om te worden erkend als verwekkers steeds meer een openbaar agendapunt is geworden in verschillende landen in Latijns-Amerika, alhoewel de wettelijke realisering hiervan op dit moment nog miniem is. De opvoeding van minderjarigen door homo- en lesboparen was een onzichtbare kwestie, maar is nu een politiek, wetenschappelijk en juridisch vraagstuk geworden.’

Het boek 'Urgentie geboden. Homo- en lesborechten zijn mensenrechten' onder redactie van Ireen Dubbel (Hivos) en André Hielkema (Humanistische Alliantie) is onlangs verschenen bij Uitgeverij SWP.

René van Soeren, woordvoerder van het COC, benadrukt tegenover de redactie van de Gay Krant dat zijn organisatie de inzet van collega-organistie HLBF inzake homorechten op Aruba en de Antillen toejuicht en ondersteunt.

Van Soeren: “In het NRC/Handelsblad hebben we met de uitspraak dat deze kwestie ‘te lokaal’ zou zijn, alleen willen aangeven dat het geen zaak is voor op de agenda van de Verenigde Naties. De kwestie moet eerst worden afgerond bij de plaatselijke en eventueel Europese rechters.”