IMF missie vertrekt met pluim voor beleid Antillen

De missie van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) die de Antillen kort geleden bezocht, laat zich over het algemeen positief uit in haar voorlopige bevindingen.

Over diverse beleidsplannen stelt het IMF echter wel dat het nu aankomt op uitvoering daarvan. “Het ziet ernaar uit dat een einde is gekomen aan een lange periode van stagnatie,” is de eerste zin van het verslag van de IMF missie. Het verbeterde ondernemersvertrouwen schrijft het IMF toe aan de schuldsanering en de afspraken over een sluitende begroting.

De missie schat tot 2011 een gematigde groei in van 2,5%. Het IMF merkt op dat het doorvoeren van hervormingen gestuwd worden door de staatkundige vernieuwing gekoppeld aan financiële en sociale hervorming. Voor de politieke bestuurders geldt als de grootste uitdaging met de beperkte middelen de groei te blijven stimuleren en de inherente kwetsbaarheid van een kleine economie terug te dringen door fiscaal beleid en door aanpassingen van de arbeidsmarkt.

Het IMF pleit ook voor lagere belastingen en sociale premies om bedrijven aan te trekken, maar tegelijk wel zodanig dat het sociaal stelsel kan concurreren om gekwalificeerde arbeidskrachten aan te trekken. Lof is er voor het tripartiete protocol van bedrijfsleven, vakbondswezen en overheid, met de bedoeling om tegelijkertijd de productiviteit en de levensstandaard van werknemers te verbeteren. Het IMF is positief over de belastingherziening dat tot doel heeft budgetneutraal de inkomsten- en winstbelasting te verlagen en de indirecte belastingen (omzetbelasting) iets op te trekken. De impact hiervan voor de armen kan verzacht worden met subsidies.