Met bananen 'n toekomst op Curaçao

Zo'n beetje iedereen in hun omgeving verklaarde ze voor gek. Een bananenplantage beginnen op de kurkdroge en keiharde rotsbodem van Curaçao: dat was schier onmogelijk, zonde van je tijd.

Maar het lukte. Lambert en Corien Deetman wisten een florerende bananenplantage uit de rotsachtige bodem 'te stampen'. Nu oogsten ze de bakbananen met flinke trossen tegelijk van hun vierhonderd bomen tellende plantage, de eerste op het eiland. "En de mensen vinden ze heerlijk."

In oktober 2005 vertrokken Lambert en Corien Deetman met hun zeven maanden oude dochter vanuit Elburg naar Curaçao. Ze kwamen terecht op Landhuis Mount Pleasant. De bedoeling was een jaartje te blijven, om vrijwilligerswerk te doen in een kindertehuis.

Het liep anders. "Veel groente en fruit op Curaçao wordt ingevoerd, er wordt maar weinig geproduceerd op het eiland zelf", was Lambert opgevallen. "Niet alles is hier te verbouwen, maar ik geloof dat veel zaken wel kunnen", was zijn overtuiging.

Hij begon een proeftuin met verschillende soorten planten. En liep al snel tegen probleem nummer één aan: water, of liever het gebrek daaraan. Drinkwater op het Caribische eiland is duur, dus sproeien laat je wel uit je hoofd. En het grondwater is veel te zout voor de planten.

Met vallen en opstaan dokterde Lambert een systeem uit om rioolwater zodanig te zuiveren, dat er nog voedingsstoffen voor de planten bewaard blijven. De bananenboom in de proeftuin bleek goed aan te slaan en hij besloot met deze plant verder te gaan. Daarmee diende probleem nummer twee zich aan: de grond op Curaçao is namelijk kei- en keihard. "Een gat graven hier is een hels karwei."

Na lange dagen ploeteren in de weerbarstige grond was de plantage vorig jaar juli, met een honderdtal bananenplanten, het resultaat. En alle scepsis ten spijt telt deze nu zo'n vierhonderd bananenbomen, vijftig mandarijnenbomen, een aantal citroenstruiken en granaatappelbomen. Voor de bevloeiing zuivert Lambert het water van vier gezinnen. Sinds kort gaat hij de deuren langs om de bananen te slijten. De huidige hoge prijs van import-bananen werkt daarbij flink in zijn voordeel.

Dick Drayer sprak met Lambert Deetman: 3'15"