Minister werkt aan eigen internetpolitie

bron: Amigoe

WILLEMSTAD — Telecom-minister Maurice Adriaens (FOL) heeft het Bureau Telecommunicatie en Post (BTP) opdracht gegeven om een instituut in het leven te roepen dat toezicht en controle moet gaan houden op internet in de Antillen. Een soort internetpolitie dus.

De oprichting van een internetpolitie voor de Antillen is direct gevolg van twee internationale conferenties over internet communicatie technologie (ict) die vorige week in het Breezes Hotel werden gehouden.

Zowel de Latin American and Caribbean Internet Adresses Registry (Lacnic) en de Caribbean Telecommunications Union (CTU) hielden vorige week twee bijeenkomsten op het eiland. Adriaens kijkt zeer tevreden terug op beide conferenties die door tal van personen uit de regio werd bezocht.

Volgens Adriaens zijn er naast de talloze positieve ontwikkelingen die internet te bieden heeft, ook verschillende zaken die als negatief kunnen worden omschreven. Het gaat hierbij om onder meer spam (ongewenste reclameberichten die per mail worden verzonden, red.), phishing (nepwebsites om mensen hun persoonlijke gegevens af te troggelen, red.) en spyware (computerprogramma’s die informatie vergaren over een computergebruiker en deze doorsturen naar een externe partij, red.). De minister wijst er ook op dat er sprake kan zijn van personen die zich in een land vestigen om vanuit dat land een derde met spam of spyware te bestoken.

“Om deze kwalijke ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden is er op internationaal niveau besloten dat afzonderlijke landen een soort eigen toezicht op het internet moeten houden.” In dit verband heeft de minister aan BTP opdracht gegeven om een dergelijk instituut op te richten om toezicht op het Antilliaans internetnetwerk te houden.