Nieuw boek pater Nooijen over katholieke kerk op Curaçao

Pater Hein Nooijen O.P. (89) presenteerde eind juli een nieuw door hem zelf geschreven boek over de geschiedenis van de rooms katholieke beweging op Curaçao. De pater dominicaan van de Ordo Praedicatorum (O.P. ofwel predikheren) keert in augustus terug naar zijn geboorteland Nederland. Dan heeft hij meer dan zestig jaar in verschillende parochies van Curaçao zijn missie uitgeoefend.

Hein Nooijen werd op 14 februari 1919 in Bakel, Noord-Brabant, geboren in een boerengezin met acht broers en zusters. Na het gymnasium in Nijmegen trad hij toe tot de orde van dominicanen. Op 26 juli 1944 werd hij tot priester gewijd. Drie jaar later vertrok hij op de boot Johan de Wit naar Curaçao. Pater Nooijen is op Aruba, Bonaire en Curaçao kerkherder geweest. Naast zijn priesterschap deed hij veel archeologisch en antropologisch onderzoek. Hij schreef onder andere verhandelingen over het katholicisme in de achttiende eeuw en dan vooral onder de slaven.

Ook op Aruba en Bonaire deed hij dit soort onderzoek. Met zijn archeologische werk zocht hij naar resten uit het tijdperk voor Columbus, zoals gereedschap, en die zijn nu in bezit van lokale musea. Pater Nooijen werd met name beïnvloed door de Franse theoloog Teilhard de Chardin en de Joodse schrijfster Etty Hillsum met hun ideeën over spiritualiteit, evolutie en mystiek. Het manuscript over het katholicisme werd ontdekt toen Nooijen samen met pater Frehe bezig was zijn boeken in te pakken voor de reis naar Nederland.

Pater Nooijen heeft ook vaak meegewerkt aan het van oorsprong katholieke dagblad Amigoe. Het nieuwe boek is in het Papiaments, telt 320 pagina’s en kost 100 gulden (34 euro): ISBN: 978- 90-6665-929-2.

Als lemma gebruikt Nooijen: Si bo ke siña konosé hende, bo mester sa algu di su historia, oftewel: Als je mensen wil leren kennen, moet je iets van hun geschiedenis weten.