Opgravingen naar restanten van vroege bewoners in omgeving van Santa Barbara

bron Santa Barbara Plantation

Onder leiding van de archeologie docenten dr. Menno Hoogland en zijn echtgenote prof Corinne Hofman graven momenteel archeologie studenten van de Universiteit van Leiden langs de oever van het Spaanse Water naar tekenen van leven van de vroegere bewoners, vóór de komst van de Spanjaarden. Santa Barbara Plantation heeft de aanleg van holes 8 en 9 van de golfbaan van wereldklasse, in de nabijheid van het Hyatt Regency Curaçao Hotel in aanbouw, aangehouden totdat deze opgravingen zijn afgerond.

Voorheen hebben archeologen als Jay Haviser en Ep Broersta alsook Elis Juliana en leden van de werkgroep archeologische verkenningen van de stichting NAAM (Nationaal Archeologisch Antropologisch Museum) in die omgeving onderzoek gedaan naar tekenen van vroeger leven aan de oevers van het Spaanse Water. Op basis van vooronderzoek concludeerde dr. Hoogland vorig jaar al dat door erosie en begroeiing veel verloren was gegaan, maar dat het gebied toch van bijzondere archeologische waarde is. Santa Barbara Plantation en de Universiteit van Leiden hebben dit nieuwe onderzoeksproject samen gefinancierd.

In opdracht van grondeigenaar Santa Barbara Plantation en met een vergunning op zak van het Monumentenbureau van DROV is het team van de Leidense universiteit medio juni begonnen met het afbakenen van enkele vlakken van 1x1 meter die nauwgezet nageplozen worden. Al datgene dat wordt opgegraven wordt gezeefd, gespoeld en gedroogd voordat in het jeugdvormingscentrum op Santa Rosa het sorteren en rubriceren plaatsvindt. Vooralsnog zijn 25 soorten schelpen, voedselresten en restanten van simpele werktuigen aangetroffen. Ook troffen zij er naast grote schelpencollecties vuurhaarden aan en aanwijzingen van simpele hutten. Daaruit valt voorlopig af te leiden dat betrokkenen er niet woonden, maar ergens anders op het eiland of van andere landen of eilanden in de omgeving kwamen.

Het team onder leiding van het archeologen echtpaar bestaat uit twee afgestudeerde archeologen en een wisselende groep circa 20 studenten uit Leiden met specialisatie in Caribische archeologie. Deze universiteit doet ook archeologisch onderzoek in de Dominicaanse Republiek. Alle bevindingen worden meegenomen bij de resultaten van grootschalige onderzoeken in landen in en rondom het Caribische bekken om de mobiliteit van mensen en de uitwisseling goederen van eeuwen geleden in kaart te brengen. De resultaten hier tot nu toe geven het beeld dat er uitwisseling heeft plaatsgevonden binnen een veel kleiner gebied.

Wekelijks bespreekt het team van Leiden de vorderingen met het Monumentenbureau en de stichting NAAM. De opgraving gaat tot 20 augustus door, waarna de periode aanbreekt van nadere uitwerking van de verzamelde gegevens en formulering van de conclusies van de bevindingen in verslagen. Het opgegraven materiaal blijft op Curaçao en zal worden overgedragen aan het archeologisch depot van NAAM.