Vrije zone verliest klanten door houding ambassades

De Koninkrijksambassades in de regio wijzen te vaak visumaanvragen van kooplieden af, waardoor deze hun inkopen elders doen en de Vrije Zone inkomsten misloopt, zo stelt Checo Nepomuceno, voorzitter van Frezacur, de vereniging voor bedrijven in de Vrije Zone op Curaçao.

Hij pleit ervoor om de visumplicht voor Curaçao af te schaffen voor handelslieden uit de regio. Willen de zakenmensen van eilanden zoals Jamaica, Colombia, Haïti of de Dominicaanse Republiek naar Nederland reizen, dan mag de visumplicht volgens hem wel gelden. Nepomuceno zegt dat de ambassade een overeenkomst heeft met reisbureaus in de regio met betrekking tot visa, maar dat loopt allerminst gesmeerd.

Veel aanvragen worden afgewezen, ook van zakenmensen die al jaren naar het eiland komen. Om hoeveel afwijzingen het jaarlijks gaat, kan Nepomuceno niet aangeven. Het gevolg is wel dat zakenlieden Curaçao hierdoor links laten liggen en hun handel onder andere naar Panama verplaatsen. De Vrije Zone verliest zo klanten, constateert hij.