VVD stelt vragen over ongelijke behandeling van getrouwde homoparen op de Nederlandse Antillen

VVD Tweedekamerlid lid Anouchka van Miltenburg heeft aan minister Plasterk van OCW en staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties schriftelijke vragen gesteld over de ongelijke behandeling van getrouwde homoparen op de Nederlandse Antillen.

Dit naar aanleiding van het hoger beroep dat minister Leeflang van Volksgezondheid heeft aangetekend tegen de rechterlijke uitspraak dat een homoseksueel getrouwd stel op de Nederlandse Antillen het recht heeft zich als echtpaar in te schrijven bij het BZV.

Van Miltenburg vraagt de minister of hij het belang onderschrijft van artikel 40 van het Koninkrijksstatuur dat zegt dat landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden ook de juridische consequenties moeten aanvaarden die voortkomen uit een in Nederland gesloten huwelijksakte.

Van Miltenburg vraagt minister Plasterk om minister Leeflang met klem te verzoeken rechtsgevolg te verbinden aan echtverbintenissen tussen homo’s. Zij wil ook weten welke sancties zouden kunnen worden ingezet mochten de Nederlandse Antillen een gelijke behandeling blijven weigeren.

Het Tweede Kamerlid vindt het overigens merkwaardig, zo blijkt uit de schriftelijke vragen, dat de Nederlandse regering "in deze zaak oorverdovend stil is gebleven, terwijl diezelfde regering subsidies uittrekt voor homo-emancipatie en zegt de gelijkwaardigheid van homoseksuelen stevig te willen bevorderen".