25 jaar na de moord op Kerwin Duinmeijer

bron: Parool

AMSTERDAM - Op de Dam wordt vandaag herdacht dat Kerwin Duinmeijer 25 jaar geleden werd doodgestoken. Hoewel de kinderrechter geen bewijs vond voor een racistisch motief, wordt de dood van Duinmeijer gezien als racistische moord.

Duinmeijer, een Antilliaanse jongen van vijftien jaar, liep 25 jaar geleden met een vriend over straat toen hij werd lastiggevallen door een groep skinheads. In de Damstraat ging hij een snackbar in. Toen hij naar buiten kwam, werd hij door één van de skinheads, de toen zestienjarige Nico Bodemeijer, die '100% blank' op zijn arm had getatoeëerd, uitgescholden. Na een woordenwisseling stak Bodemeijer Duinmeijer neer.

Een taxichauffeur op de Dam, bang voor bloed op de achterbank, weigerde hem naar een ziekenhuis te brengen. Kort nadat een ambulance Duinmeijer naar het ziekenhuis had gebracht, overleed hij. De dader, die later verklaarde dat Kerwin ' vies' had gekeken, werd veroordeeld tot jeugd-tbs.

In 1988 werd Bodemeijer aangehouden toen hij in de Damstraat met een gaspistool liep te zwaaien. Een jaar later werd hij in een Purmerends café neergestoken na een ruzie waarbij zijn vriendin racistische opmerkingen zou hebben gemaakt.

In 1990 werd hij tot twee jaar veroordeeld nadat hij in Purmerend een man in hoofd, nek en buik had gestoken. Er was ruzie ontstaan vanwege Bodemeijers shirt met de tekst: Het is fijn om blank te zijn.

In 1996 werden in de woning van Bodemeijer steekwapens, een riotgun, een hagelgeweer, revolvers en een bajonet aangetroffen.

In 1999 werd Bodemeijer door de politierechter tot vijf maanden veroordeeld wegens poging tot zware mishandeling, omdat hij een jaar eerder vanaf zijn balkon een wielklem naar twee parkeerwachters had gegooid die een klem op zijn auto aanbrachten. Bij huiszoeking bleek dat hij op zolder zes gestolen wielklemmen had. Toen een jaar later in deze zaak het hoger beroep diende, stapte Bodemeijer naar verslaggevers met het verzoek niet telkens te verwijzen naar de dood van Duinmeijer.

De dood van Duinmeijer wordt jaarlijks herdacht. In het Vondelpark worden bloemen gelegd bij het monument Moeder Aarde.

De dood van Duinmeijer inspireerde Frank Boeijen tot het maken van het lied Zwart wit. Eerder dit jaar was de film Skin van Hanro Smitsman te zien, die is gebaseerd op de moord op Duinmeijer. Smitsman was geïntrigeerd door het feit dat Bodemeijer een vader had die Auschwitz had overleefd. Smitsman schetst een vader-zoonconflict waarbij de hoofdpersoon zich als ultieme manier om zijn vader te kwetsen aansluit bij skinheads.