Churandy Martina gediskwalificeerd

Churandy Martina is zijn zilveren olympische medaille op de 200 meter al weer kwijt. De Antilliaanse sprinter is kort na de finale waarin hij als tweede was geëindigd, gediskwalificeerd na een Amerikaans protest.

Martina zou tijdens zijn race buiten zijn eigen baan zijn beland. De Amerikanen, die zelf hun landgenoot Wallace Spearmon gediskwalificeerd zagen om dezelfde redenen, dienden een protest in tegen de klassering van Martina.

De Antilliaan reageerde verslagen op het nieuws. De persconferentie van de medaillewinnaars was net afgelopen toen het nieuws van de beroepscommissie bekend werd.Eerder leek het erop dat Martina in een zinderende sprintfinale een zilveren medaille in de wacht had gesleept voor de Nederlandse Antillen. Martina eindigde in 19,82 knap op de tweede plaats, achter de Jamaicaan Usain Bolt.

Martina was overigens niet de enige die gediskwalificeerd werd. De Amerikaan Wallace Spearmon finishte als derde en juichte als winnaar van het brons. Maar de jury diskwalificeerde ook hem kort na de race. Spearmon was, net als Martina zoals later zou blijken, van zijn baan geweken. Zijn landgenoot Shawn Crawford 19,96 kreeg de medaille toegewezen.