Gevolmachtigd Minister Nederlandse Antillen bezoekt festival Samen Kleurrijk

bron: Alle Goede Doelen

De Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen, de heer Paul Comenencia, liet recent weten pal achter het waterproject Awa Nobo, te staan. Awa Nobo is Papiaments voor Nieuw Water. Paul Comenencia: 'Awa Nobo is een lovenswaardig project dat kansen biedt aan de meest kwetsbaren om deel te nemen aan de samenleving. De sociale werkplaats, Santa Martha op Curaçao is zo'n plek waar mensen via maatschappelijk zinvol werk terugkeer naar een 'normale' werkomgeving wordt geboden.' Awa Nobo staat zaterdag, 23 augustus, op het festival Samen Kleurrijk te Harderwijk. 'Een festival waar onder meer culturen samenkomen en waar we veel van elkaar kunnen leren en elkaar waarderen, als naaste. En dat kan alleen als we ook echt geïnteresseerd zijn in wie die ander is, dat vormt de basis om samen te werken', aldus Theo Wijnsma, secretaris Stichting Awa Nobo.

Het Kabinet wil meewerken aan de realisatie van het waterproject en ondersteunt waar zij dit kan. De minister vindt ook dat je als overheid het goede voorbeeld moet geven en mensen met een arbeidsbeperking in dienst neemt. Werkgevers zouden dit voorbeeld moeten volgen. De Gevolmachtigd minister wil met zijn aanwezigheid komende zaterdag onderstrepen achter het project Samen Kleurrijk te staan en zal daarom zaterdag a.s. de opening van Samen Kleurrijk bijwonen. In dit kleurrijke project valt zoveel moois samen, en dat met elkaar weten te delen is waar het om draait.

Het project Samen Kansrijk wil Harderwijk en Ermelo kleurrijker maken, met name op het gebied van kunst en cultuur in de brede zin van het woord. Uiteraard heeft het evenement ook sociale aspecten: duurzame contacten opbouwen, kleurrijker ook in de toekomst. Subsidiegevers verwachten dan ook: verankering en kennisneming van elkaars cultuur. Om het festival feestelijk in te luiden zal de Brassband Unicum uit Capelle aan de IJssel bijgestaan door de Carnavalsgroep ook uit Capelle en andere groepen muzikale klanken laten horen tijdens hun tournee door de stad. Verder zijn er optredens van Sundiva en Bonvivant, drie musici en een Antilliaanse zangeres.

Theo Wijnsma, secretaris Awa Nobo en bestuurssecretaris ROC Landstede merkt op dat de focus moet liggen op samenwerking, net als bij het project Samen Kleurrijk. Op landhuis Santa Martha werken mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap. Er is veel grond bij het landhuis waar ze landbouwproducten willen verbouwen. Voor de irrigatie is het project Awa Nobo (nieuw water) begonnen. Het zoute water wordt in een zuiveringsinstallatie zoet gemaakt. De kosten van zoet water gaan daarmee omlaag t.b.v. de veehouderij en de kwekerij. Daarmee kunnen volgens Wijnsma zo'n vijftig mensen extra aan werk worden geholpen. De installatie vormt het middel om mensen sociaal te activeren en daar is het ons om te doen. Een eigen waterzuivering levert daarnaast een besparing op zodat er geïnvesteerd kan worden in machines. Stagiaires van Landstede worden ingezet voor begeleiding van bewoners van Santa Martha. Te denken valt aan deelnemers van de opleidingen landbouw, sport en bewegen, activiteitenbegeleiding en gehandicaptenzorg. Het is voor hen een goede werkervaring, vindt Landstede en ze kunnen ook hun kennis delen met de sociale werkplaats. Op deze wijze werken medewerkers en studenten van ROC Landstede actief mee aan het realiseren van een nieuwe toekomst voor Santa Martha.

Er bestaat een goede samenwerking tussen de Nederlandse overkoepelende brancheorganisatie voor sociale werkvoorziening en arbeidsintegratie, Cedris, en de Curaçaose tegenhanger, om van elkaar en elkaars expertise te leren. Zo biedt SW bedrijf Amfors Amersfoort ondersteuning aan Santa Martha en bracht onlangs een werkbezoek aan dit overzeese gebiedsdeel van ons Koninkrijk. Het waterproject is cruciaal, letterlijk van levensbelang en zal bijdragen aan een beter sociaal klimaat dat het eilandgebied Curaçao ten goede komt.