HLBF: “Laat zien dat het niet bij mooie woorden en een Gayprideboot blijft!”

bron: HLBF

BREDA – “De antwoorden van de minister voor emancipatiezaken Ronald Plasterk (PvdA) en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld (CDA) op de vragen van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg over de positie van homo-echtparen op de Antillen en Aruba zijn enkel woorden voor de bühne.
Het wordt in dit dossier tijd dat Plasterk laat zien dat het niet bij steunbetuigingen en een Gayprideboot blijft”. Dat stelt André van Wanrooij, voorzitter van de Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF).

“Het enige positieve aan de antwoorden van de Nederlandse regering is de onveranderde conclusie dat ‘in Nederland rechtsgeldig gesloten huwelijken dezelfde status hebben in de andere delen van het Koninkrijk’. Maar tegelijkertijd lopen homoseksuele echtparen met steun van HLBF rechtszaal in en uit om hun recht te krijgen. Een tijd- en geldrovende strijd met als resultaat dat de regeringen van de Antillen en Aruba telkenmale beroepsprocedures starten en iedere casus opnieuw berecht willen zien.”, aldus de HLBF-voorman.

De Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF) betreurt het dat de Koninkrijksregering de in Nederland gehuwde echtparen in de kou laat staan. HLBF-voorzitter André van Wanrooij: “Zelfs met een uitspraak van de Hoge Raad in de hand staan echtparen machteloos en moeten ze voor iedere situatie gaan procederen. Ondertussen worden ze geconfronteerd met publicaties in de lokale media van hun identiteit en privéomstandigheden. Dit ondanks alle moeite die we nemen deze privégegevens af te schermen. Het heeft er naar onze mening alle schijn van dat de Antilliaanse overheid hoopt dat echtparen die voor hun rechten opkomen hetzelfde lot ondergaan als destijds het echtpaar Oduber-Lamers dat in 2005 van Aruba werd verjaagd vanwege hun strijd voor gelijke rechten. Van een Koninkrijksregering die in haar buitenlandbeleid de mond vol heeft over mensenrechten en gelijke behandeling is het een aanfluiting dat binnen het eigen rechtsgebied met deze grondrechten een loopje wordt genomen.

Het wordt nu toch echt tijd dat de Koninkrijksregering daden laat zien in plaats van mooie woorden.”